Settijärven kierros

Settijärven kierros 8,3 km 

Saapuminen

Haapajärven keskustasta lähdetään Ouluntie (58) Kärsämäkeen päin, ja ajetaan n. 12 km, ja käännytään  oikealle, tielle Koposperäntie, ja ajetaan n. 3 km, vasemmalle tulee Settijärven uimaranta, josta reitti alkaa. 

Reittihuolto

Koposperän kyläyhdistys ry 
puh. 040 721 8062

Reittiseloste

Settijärven kierros kulkee Settijärven ympärillä olevaa patotietä pitkin, käyden lyhyen matkan maantiellä. Reitti on viitoitettu ja muutenkin reitti myötäilee järveä, joten eksymisvaaraa ei ole. Reitin voi kiertää myötä-, tai vastapäivään, reitti on helppokulkuinen.

Reitille lähdetään Koposperäntien varressa olevalta parkkipaikalta, lähtöpaikalle pääsee ylittämällä puisen kävelysillan. Heti kävelysillan jälkeen löytyvät Settijärven ensimmäiset retkeilyrakenteet, grillikatos, uimakopit ja kuivakäymälä sekä pöytä ja penkit rantapenkan päältä.

Reitin alkupätkä on n. 1,7 km mittainen, josta viittoja seuraten reitti kaartuu loivasti oikealle ja tullaan leveälle ajouralle, jota kävellään Lahdennevantielle saakka, josta käännytään vasemmalle. Reitti jatkuu Lahdennevantietä, kunnes tullaan sillalle ja ylitetään Uusijoki. Sillan jälkeen reitti palaa jälleen patotielle. Patotietä kuljetaan n. 1 km, jolloin saavutaan matalalle hiekkarannalle, jolla on myös veneitä.

Settijärven ympärillä on 7 rantamökkiä, joiden pihapiiri on yksityinen ja toivotaan, ettei retkeilijät niiden pihapiirin mene, vain kuljetaan Patotietä pitkin.

Hiekkarannalta noin 2,5 km kävelyn päästä tullaan padolle, jonka yhteydessä on myös pienehkö uimaranta penkkeineen ja pöytineen. Padon jälkeen n. 0,4 km päässä on grillikatos ja betoninen luiska/veneenlaskupaikka. Vielä n. 1,5 km ja palataan takaisin Settijärven kierroksen lähtöpisteeseen.

Normaaliolosuhteissa Settijärven kierros on miellyttävä ja lämpimänä kesäpäivänä hyvä n. pari tuntia enintään lyhyin pysähdyksin kestävä lenkki, mutta erittäin tuulisella säällä on otettava huomioon tuulen suunta ja vaikutus liikkumiseen. Mielenkiintoinen yksityiskohta kierroksella olivat patotieltä löytyneet simpukankuoret, joita oli käytännössä koko reitin matkalla. Keväällä ja syksyllä voit kohdata runsaasti muuttolintuja.