Kurkinevan pyörä/maastopyöräilyreitti

Kurkinevan kierros 26 km

Saapuminen

Haapajärven keskustasta lähdetään Ouluntie (58) Kärsämäkeen päin, ja ajetaan n. 12 km, ja käännytään  oikealle, tielle Koposperäntie, ja ajetaan n. 4 km, vasemmalle tulee Koposperän kylätalo. 

Reittihuolto

Koposperän kyläyhdistys ry, puh. 040 721 8062

Reittiseloste

Kurkinevan kierros on pyörä/maastopyöräilyreitti, jonka aloituspaikka on Koposperän kylätalo. Reitti on viitoitettu maastoon, niin, että reitin voi ajaa joko myötä-, ja vastapäivään. Reittiselostus on tehty myötäpäivään.

Koposperän kylätalolta lähdetään ajamaan vasemmalle kestopäällystettyä Koposperäntietä, jota ajetaan loivasti laskevaa alamäkeen, kunnes kestopäällyste muuttuu soratieksi, mutta kuitenkin ollaan edelleen Koposperäntiellä, tietä ajetaan n. 1,7 km ensimmäiseen isompaan risteykseen.

Myötäpäivään reitti kierrettäessä valitaan vasemmalle johtava tie. Metsät osuudella ovat kuusivaltaisia, ja väliin näky myös peltoja, mutta huomion herättää vasemmalle jäävä kohouma, Kiusankallio, jossa on isohkoja kiviä ja jäkäläkangasta. Koposperäntie muuttuu pian Veivarinperäntieksi, jota ajetaan n. 2,4 km, kunnes tulee jyrkkä oikealle kääntyvä tienhaara, josta käännytään oikealle ja ajetaan n. 1,8 km ja käännytään oikealle ja ajetaan 0,7 km, tie kaartuu vasemmalle ja jatketaan tietä 1,9 km, josta se kaartuu jyrkästi oikealle ja 0,7 km päästä kaartuu vasemmalle pellonreunaa myötäillen. Pellonreunustietä ajetaan n. 0,8 km.

Kun käännytään Kurkinevan ”nurkalta” oikealle ja ajetaan pellon reunaa n. 0,3 km mukailevalla tienpätkällä on hieman kosteampaa, ja tielle onkin ajettu haketta. Nyt ollaan ajettu Kurkinevan reittiä n. 10 km. Tähän kohtaan päättyykin toistaiseksi helposti millä tahansa pyörällä ajettava osuus ja alkaa vaativampi ja huonokuntoisempi n. 1 km mittainen, nuorta koivua ja mäntyä kasvavan metsän pätkä, jossa paras pyörävaihtoehto on leveärenkainen maastopyörä tai läskipyörä.

Ajouran pohja on heinittynyt, ja kosteana aikana monin paikoin märkä ja mutainen. Niin sanotulta maasto-osuudelta tullaan jälleen soratielle, missä käännytään jyrkästi oikealle. Tietä ajetaan noin 0,5 km ja käännytään taas jyrkästi vasemmalle. Kartalla paikkana näkyy Vastaskangas.

Vastaskankaan kohdalta eteenpäin tien molemmin puolin on puita kasvavaa suota ja metsää. Vastaskankaalta ajetaan n. 2,3 km kunnes tullaan kohtaan, jossa Kylätalolta kylätalolle –reitti yhtyy Kurkinevan reittiin. Tästä jatketaan suoraan seuraten Kurkinevan reitin ja Kylätalolta Kylätalolle reitin viittoja. Reitti jatkuu loivasti vasemmalle kaartuvaa tietä n. 3,7 km, jonka jälkeen jatketaan oikealle. Sitä ajetaan n. 1,5 kilometriä, kunnes saavutaan luotisuoralle Pykälöntielle ja käännytään oikealle ja ajetaan 4,1 km, suoran päässä on oikealle kaartuva ja vähän sen jälkeen vasemmalle kaartuva osuus.

Matkaa on vielä n. 1,5 km, kunnes ympyrälenkki on ajettu ja tullaan takaisin Koposperäntielle.  Koposperäntien ja metsäautotien risteyksestä on enää n. 1,7 kilometriä takaisin Koposperän kylätalolle.