Muinais-Päijänteen melontareitti

Muinais-Päijänteen melontareitti 14 km 

Saapuminen

Honkaniemi 
Haapajärven keskustasta ajetaan Valtakatu 27 Pyhäjärvelle päin 1,5 km ja käännytään oikealle Kumiseva ja jatketaan Kumisevantietä n. 3,5  km ja käännytään vasemmalle Honkaniementielle ja ajetaan n. 0,1 km, ja tullaan Honkaniemen leirikeskuksen parkkipaikalle, jossa infotaulu, ja reitti alkaa kun lähdetään parkkipaikalta pieni matka vasemmalle ja rantaan, parkkipaikalta viitoitus rantaan. 

Päätepiste

Oksavan Settijoen uimaranta
Haapajärven keskustasta ajetaan Nivalaan päin, tie nro 27 n. 8 km ja käännytään vasemmalle Oksavan Myllyntielle ja jatketaan suoraan Patotietä rantaa saakka. 

Reittiseloste

Haapajärven jylhin ja kaunein vesistö, Muinais-Päijänteen lasku-uoma, tuo muinaisen Keski-Suomen suurjärven mahtava virta, puhkaisi tiensä kohti Pohjanlahtea Pitkänkankaan harjumuodostelman poikki Kumisevan-Ylipään kohdalla. Näin syntyi Haapajärven vesistöt. 

Melontareitti alkaa Kumisevan kylän Honkaniemestä Mustolanjärveltä, Haapajärven seurakunnan leirikeskuksesta. Lähdetään melomaan oikealle. Reitti on alussa rauhallista, metsän reunustamaa vesistöä. Maiseman rauhallisuus ja kauneus tuo reitille mielenkiintoisen salaperäisyyden. Mustolanjärvi muuttuu Vonganjoeksi ja tämä rauhallinen suvanto jatkuu Ylipäänjärvelle saakka.  Maisema alkaa muuttua kumpuilevaksi, enempi maaseutumaiseksi pelto- ja kylämaisemaksi, jolle notkelmat antavat oman leimansa. Kapeikon alapäässä ollut Lemmensilta oli monelle tuttu. Lemmensilta rikkoutui joulukuussa 2020. Sen tilalle rakennetaan tulevaisuudessa uusi silta. Lemmensillan kohdalla on muutamia melojan huomioitavia kiviä, joten tässä kohden kannattaa mennä varoen ja rauhallisesti. 

Ylipäänjärven osuus jatkuu Haapajärven keskustaan saakka, jossa Ylipäänjärvi muuttuu Kalajoeksi. Matkaa jatketaan Kalajokea, seudun pääjokea pitkin. Haapajärvestä Kalajoen virtaus jatkuu leveää jokilaaksoa myöten Pohjanlahteen. Haapajärven keskustan tuntumassa ja keskustassa on kaksi virallista rantautumispaikkaa, Karjalahden kartanolla ja Ronkalan urheilukeskuksessa. Lähtöpaikalta Mustolanjärveltä on Haapajärven keskustaan matkaa 7 km. Ollaan reitin puolessa välissä. Haapajärven keskustasta matka jatkuu Siiponkoskelle. Joki virtaa rauhallisena. Kaupungin keskustan jälkeen se muuttuu maisemaltaan jälleen kylä- ja maaseutumaisemaksi.  

Siiponkoskelle saavuttaessa tullaan saarimaiseen ympäristöön. Meloja saa valita miltä puolen saaret kiertää. Siiponkosken Jokikeskukselle tultaessa vesistössä on kiviä, joten tässä kohden kannattaa meloa varoen ja rauhallisesti. Siiponkoskella on mahdollisuus taukoon, Siiponkosken Jokikeskuksen puolella on rantautumispaikka. Jokikeskuksessa on tulipaikka, wc-tilat sekä tilauksesta majoitus-, ruoka- ja kahvipalveluja. Saaren toiselle puolella on Myllynkedon kota ja kuivakäymälä, matkaa Jokikeskuksesta 500 m. 
Matka jatkuu Siiponkoskelta Oksavan Settijoen uimarannalle. Kalajoki virtaa loppumatkasta rauhallisena  kylä- ja maaseutumaisemassa. Settijoen uimarannalla on rantautumispaikka, kota ja kuivakäymälä. 
      
Reitillä ei ole koskiosuuksia, se on helppo ja sopii hyvin aloitteleville melojille. Ylipäänjärven kapeikossa, Lemmensillan kohdalla ja Siiponkosken Jokikeskusta lähestyttäessä on kiviä, joten on syytä noudattaa varovaisuutta.