Iso-Kuuhingon ja Hanhilammen polku

Iso-Kuuhingon ja Hanhilammen polku 3,3 km

Saapuminen

Iso-Kuuhingon reitin sijainti: 
Haapajärven keskustasta ajetaan Nivalaan päin (valtatie 27) n. 6 km ja käännytään vasemmalle Kontiopuhdontielle, jota jatketaan  n. 1 km.  Käännytään vasemmalle Tiitonrannantielle ja 50 m jälkeen oikealle Leväniementielle. Jatketaan 3,7 km ja seuraava käännös tulee oikealle Honkaperäntielle (kyltissä lukee Honkaperä) jota jatketaan n. 0,5 km, ja tullaan reitin alkupäähän, hiukan ennen Kuuhingon metsästysmajaa. Reitin aloituspisteessä on infotaulu ja viitoitus. 

Iso-Kuuhingon ja Hanhilammen reitin yhdysreitin alkuun:
Haapajärven keskustasta ajetaan Nivalaan päin (valtatie 27) n. 6 km ja käännytään vasemmalle Kontiopuhdontielle, jota jatketaan  n. 1 km.  Käännytään vasemmalle Tiitonrannantielle ja 50 m jälkeen oikealle Leväniementielle, jota jatketaan 4,2 km. Reitin lähtöpisteessä on infotaulu ja reittiviitoitus. 

Hanhilammen kodan ja reitin sijainti
Haapajärven keskustasta lähdetään Tiitonrannantietä, jota jatketaan n. 3,6 km ja käännytään Tiitonrannantie 366 kohdalta vasemmalle metsäautotielle. Jatketaan metsäautotietä n. 4,3 km. Kota on oikealla, kodan läheisyydessä on reitin infotaulu ja viitoitus reitille. 

Reittihuolto, puh. 050 359 5255.

Reittiseloste

Iso-Kuuhingon ja Hanhilammen reitit on kävelyreittejä, matka yhteen suuntaan on 3,3 km. 
Reitti alkaa Honkaperäntien varresta ja päättyy Hanhilammen kodalle. Iso-Kuuhingon reitin aloituspaikan läheisyydessä on varaustupa Kuuhingon Maja. 

Lähtö Iso-Kuuhingon reitin alusta

Reitille lähdetään viitoituksen mukaan, alkuosa reitistä kulkee kuorikatteella päällystettyä leveää uraa ja viittoja seuraten reitti jatkuu maastossa. Maasto vaihtelee mäntykankaasta suomaastoon, löytyypä väliltä myös pirunpelto eli jääkauden jälkeensä jättämä kivikko. Lähestyessä Iso-Kuuhinkoa tullaan kohtaan, jossa reitti jakautuu kahteen suuntaan, kohti Ison-Kuuhingon lakea ja toisaalle kohti Hanhilammen kotaa.

Iso-Kuuhingon laelle päin polku jatkuu 200 m. Iso-Kuuhingolla kasvaa iäkkäitä ja osittain kelottuneita ja latvastaan hienosti muodostuneita petäjiä. Iso-Kuuhingon laelta avautuu näkymät kilometrien päähän. Toiseen suuntaan reitti jatkuu 400 m läheiselle soranottoalueelle, josta se jatkuu hiekkatietä pitkin Hanhilammen reitille.  

Hanhilammen reitti sijaitsee nimensä mukaisesti pienen Hanhilammen lähellä. Iso-Kuuhingon reitiltä tuleva yhdysreitti kulkee hiekkatietä pitkin 1,1 km. Hanhilammen reitille jatketaan tien päätyttyä metsäautotien kääntöpaikalta viittoja seuraten eteenpäin, reitin pituus on 800 metriä Hanhilammin kodalle. Tällä lyhyellä matkalla reitti on vaihteleva, välillä reittipohja on linjattu rämeelle, välillä tullaan leveälle ajouralle ja mäntykankaalle, välillä pienen suolammen läheisyyteen. Hanhilammin reitti päättyy kodalle, jossa on tulipaikka ja kuivakäymälä.  Parhaiten reiteillä kävelee tukevilla vettäpitävillä jalkineilla. 

Lähtö Hanhilammen kodalta

Hanhilammen kodalta lähtiessä reitille pääsee heti kodan vierestä pientä kinttupolkua tai sitten 30 metrin päästä soratietä pitkin ja kodalta katsottuna oikealle.  Aivan ensimmäiset muutama kymmenen metriä polku on leveää ja hyväkuntoista, sen jälkeen alkaa jo metsittynyt suo, jonka reunaa reitti mukailee. Reitin pohja vaihtelee kosteasta kuivempaan, kunnes saavutaan metsäautotien kääntöpaikalle. 

Reitti jatkuu Iso-Kuuhingon reitille yhdysreittiä pitkin sorapintaista tietä edessä olevalle soranottoalueelle 1,1 km.  Iso-Kuuhingon reittiä kävellään viittoja seuraten 400 m, ja tullaan kohtaan mistä reitti jakautuu Iso-Kuuhingon laelle ja Iso-Kuuhingon reitin päätepisteeseen. Iso-Kuuhingon laelle päin polku jatkuu 200 m, jossa kasvaa iäkkäitä ja osittain kelottuneita ja latvastaan hienosti muodostuneita petäjiä. Iso-Kuuhingon laelta avautuu näkymät kilometrien päähän. 

Iso-Kuuhingon reitin päätepisteeseen lähdetään Hanhilammen reitiltä tulosuunnassa oikealle, reitti jatkuu 1,1 km. Maasto vaihtelee mäntykankaasta suomaastoon, löytyypä väliltä myös pirunpelto eli jääkauden jälkeensä jättämä kivikko. Loppumatka reitistä kuljetaan leveää kuorikatteella päällystettyä uraa Honkaperäntien varteen, johon Iso-Kuuhingon reitti päättyy. Parhaiten reiteillä kävelee tukevilla vettäpitävillä jalkineilla. Reitin päätepisteen läheisyydessä on varaustupa Kuuhingon maja.