Museon huoneet

Tultaessa sisään pappilaan tullaan pappilan eteiseen, jossa sijaitsee muun muassa valokuvataulut museon entisöinnin vaiheista ja vihkimistilaisuudesta sekä presidentti K. J. Ståhlbergin rintakuvan paljastustilaisuudesta.

K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseosta löytyy myös Kaarlo Juho Ståhlbergin isän, Johan Gabriel Ståhlbergin, työhuone. Työhuoneessa on Suomen tuleva ensimmäinen presidentti opetellut aakkosia isänsä Johan Gabrielin opastuksella. Työhuoneessa on kappalainen myös ottanut vastaan ja puhutellut vieraitaan. Kirjahyllystä löytyy vanhaa, uskonnollishenkistä kirjallisuutta, josta Haapajärven nuori kappalainen Johan Gabriel Ståhlberg aikoinaan ammensi hengenravintoa. Työhuoneesta löytyy K. J. Ståhlbergin myöhemmistä vaiheista kertovia valokuvia sekä muita mielenkiintoisia esineitä.

Pappilaan kuuluvat olennaisina osina myös makuuhuone ja pappilan sali. Makuuhuoneessa ovat nukkuneet nuorimmat lapset vanhempiensa kanssa, ja salissa on kestitty vieraita. Varsin suuressa salissa sijaitsee kauniit tummat, uusrenessanssia olevat tuolit ja sohvapöytä. Lattia salissa on alkuperäistä puuta, ja myös kakluuni on entisöity Museoviraston antamien sääntöjen mukaan.

eteinen_netti.jpg tyohuone_netti.jpg makuuhuone_netti.jpg sali_netti.jpg


Ronkaalan pappilan järven puoleisessa päässä sijaitsee keittiö ja ruokailuhuone. Ruokailuhuone on hengeltään koruton, mutta rauhallinen. Keittiössä ruoanlaitosta on huolehtinut tähän tehtävään palkattu emäntä. Keittiöstä löytyy myös mitä moninaisimpia keittiövälineitä, joista osaa ei nykyajan ihminen enää välttämättä tunnista! Nähtävillä keittiössä on muun muassa Kaarlo Juho Ståhlbergin ja hänen siskonsa Alman voirasia, jolla koululaisten voi kulki aina Haapajärveltä kouluun Ouluun saakka. Vaikka keittiöstä löytyy uuni, suoritettiin varsinaiset leipomiset kuitenkin erillisessä rakennuksessa.

Museossa on myös yläkerta, josta löytyy niin ikään K. J. Ståhlbergin elämästä kertova valokuvanäyttely. Yläkerrassa on myös kaksi huonetta, joista toinen on toiminut vierashuoneena ja toinen palvelijanhuoneena. Huoneiden sisustus on varsin vaatimaton ja koruton.

keittio_netti.jpg ruokailusali_netti.jpg ylakerta_netti.jpg ylakerta2_netti.jpg