Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
Haapajärven ympäristöpalvelut vastaa elintarvikevalvontaviranomaisen palveluista Haapajärven, Kärsämäen, Pyhäjärven ja Reisjärven alueilla

Toimi näin

Ole yhteydessä hyvissä ajoin, jo suunnitteluvaiheessa ympäristöterveydenhuoltoon.Hae elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi toimittamalla hakemus liitteineen laitoksen sijaintikunnan asioista vastaavalle elintarvikevalvontaviranomaiselle kahtena kappaleena.

Kirjaa hakemukseen seuraavat asiat:

  • nimesi, kotikuntasi ja yhteystietosi
  • Y-tunnuksesi tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
  • laitoksen nimi ja käyntiosoite
  • harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
  • selvitys mahdollisista tilojen käytön erityisjärjestelyistä elintarvikehygienian varmistamiseksi
  • selvitys ilmanvaihdosta, vedenhankinnasta, viemäröinnistä, jätehuollosta ja sivutuotteiden käsittelystä
  • kuvaus tuotanto-, varasto-, siivous-, kuljetus- ja henkilöstön sosiaalitilojen pintamateriaaleista
  • kuvaus omavalvonnasta
  • toiminnan arvioitu aloittamisajankohta.

Liitä hakemukseen seuraavat asiakirjat:
  • laitoksen asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät laitoksen tuotantotilat, tilojen käyttötarkoitus sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu
  • tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista.

Huomaa, että laitoksen pohjapiirustuksista on käytävä ilmi
  • raaka-aineiden, valmistusaineiden, valmiiden elintarvikkeiden, pakkaustarvikkeiden, sivutuotteiden ja jätteiden kuljetusreitit
  • henkilökunnan (mukaan lukien kunnossapito-, kuljetus- ja siivoustyöntekijät) kulkureitit
  • vesipisteiden, pesu- ja desinfioimispaikkojen sekä lattiakaivojen sijoittelu
  • jäähdytettyjen tilojen lämpötilat.

Valvontaviranomainen arvioi hakemuksen ja tekee tarkastuksen toimitiloissa ennen hakemuksesi hyväksymistä. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota laitoksen rakenteisiin, välineihin, laitteisiin, tuotantoteknologiaan ja toiminnan hygieniaan. Valvontaviranomainen saattaa myös pyytää lisäselvityksiä ja täydennyksiä hakemukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Elintarvikevalvontaviranomainen voi hyväksyä laitoksen, kun se on elintarvikelain ja sen nojalla säädettyjen vaatimusten mukainen. Laitoksen tulee täyttää myös vaatimukset, jotka on asetettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä. Lisäksi laitoksen on täytettävä maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa laitosten elintarvikehygieniasta asetetut vaatimukset.

Laitos voi saada hyväksynnän vasta, kun valvontaviranomainen on suorittanut siellä tarkastuksen.


Jos laitoksen toiminta keskeytyy tai loppuu tai toimija vaihtuu, toimijan on tehtävä siitä viivytyksettä ilmoitus laitoksen hyväksyneelle elintarvikevalvontaviranomaiselle. Jos toiminnassa tapahtuu olennainen muutos, toimijan on ilmoitettava siitä hyvissä ajoin elintarvikevalvontaviranomaiselle, joka tarkastaa ja hyväksyy muuttuneen toiminnan.

Hyväksymistä laitokseksi ei tarvitse hakea, jos esimerkiksi alkutuotannon toimija valmistaa tuotteistaan elintarvikkeita pienessä määrin vähittäismyynnin yhteydessä. Toimijan on kuitenkin tehtävä tällaisesta elintarvikehuoneistosta ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.


Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.

Maksullisuustieto

Maksu määräytyy ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaan.

Toimipiste

Kirkkokatu 2
85800 HAAPAJÄRVI

Puhelinnumerot
Ympäristötarkastaja, asumisterveys, terveydensuojelu +358 403008273
Ympäristötarkastaja, elintarvikevalvonta, tupakan vähittäismyynti +358 403008274
Ympäristötarkastaja, talousvesivalvonta, uimavesi, terveydensuojelu +358 403008275
Ympäristötarkastaja, elintarvikevalvonta, terveydensuojelu +358 401937518