SEMPLICE
semplice ~ yksinkertaisesti ( musiikkitermi).
Semplice on neljän ystävän muodostama lauluyhtye, jossa laulavat Kaisa Jokelainen, Maija Laurila, Maisa Niemi-Korpi sekä Auli Tuominen. Semplice on perustettu jo reilu 10 vuotta sitten ja nykyisessä kokoonpanossa se on laulanut vuodesta 2011 asti.
Vuosien varrella ohjelmistoon on mahtunut moniäänistä laulua laidasta laitaan; kansanlauluja, kevyttä musiikkia sekä hengellistä musiikkia. Semplice esiintyy pääsääntöisesti pianon säestyksellä, mutta joskus myös laajemmalla säestyspohjalla tai a cappella. Suurin osa sovituksista on laulajien itsetekemiä. Semplicen kantava ajatus on rakkaus musiikkiin ja ystäviin.
Tanssiryhmä Humu
Tanssiryhmä Humun aikuiset ja lapset esiintyvät Teepiknikillä. Lapset tanssivat keijuina ja perhosina rantaniityllä. Aikuisten ryhmä esittää tanssikoreografioita ja Suomi100 -haastettansseja sekä opettaa yleisölle Koko Suomi tanssii -haastetansseja.
Burn Out
HorrorVacui
Yhtyeen musiikkityyliä voisi kuvailla folk-sävytteiseksi metallimusiikiksi, mutta tehdessä kappalevalintoja tai biisisovituksia, tyylistä on lupa poiketa ja on poikettukin. Kasassa yhtye on ollut vajaa vuoden ja tuona aikana keikkojakin on kertynyt muutama. Keväällä HorrorVacui osallistui myös Ylivieskan akustiikassa järjestettyyn bändikatselmukseen, missä tuomareilta saatiin kuulla sekä positiivista palautetta, että vinkkejä lavaesiintymisen hiomiseen.
Hautakankaan tytöt
Nelli ja Emmi Hautakangas tanssivat koreografian Anna Puun kappaleeseen "Matkalla".
Kirjoittajayhdistys Inspis ry
Inspis esittää Teepiknikillä koosteen kantelettaren runoista kahden kanteleen säestyksellä. Ohjelman nimenä on " Olkame tytöt yhessä ", yhden runon säkeiden mukaisesti. Yhdessä on myös Suomen juhlavuoden teema. Esittäjät ovat Eija Pietilä ja Eija Valli Haapajärveltä sekä Raili Jokiperä - Ryynänen ja Sirkka Tikka Pyhäjärveltä. Runokeskustelu alkaa: " Miten on mieli miekkosien?" ja päättyy yhteiseen esitykseen: "Tuuli toi sata sanoa,tuhat ilma tuuitteli, virret aaltoina ajeli,laulut läikkyi lainehina." Ja jos Inspiraatio iskee, voi yleisö kuulla myös runoilijoiden omaa tuotantoa.
Miukeli
Miukeli on vuonna 2013 perustettu yhtye, jossa soittaa ja laulaa neljä Jokilaaksojen musiikkiopiston oppilasta Haapajärveltä. Yhtyeessä Anna soittaa harmonikkaa, Jennina pianoa, Emilia viulua ja Joonatan lyömäsoittimia. Lisäksi yhtyeen tytöt myös laulavat. Yhtyeen ikähaitari on 8-14 vuotta.
Yhtye on esiintynyt mm. Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla, Haapavesi Folk -festivaalilla, Oulaisten musiikkiviikoilla, Sata-Hämä Soi! -festivaalilla, Nuori Soittaa! -tapahtumassa Kuopiossa, Haapajärvellä Ernestin soitossa, Haapajärvi-viikon pääjuhlassa ja Nivalan nuorisoseuralla. Yhtye soittaa pääasiassa kansanmusiikkia ja pop-musiikkia.
Kesällä 2017 Miukeli esiintyy Teepiknikin lisäksi mm. Haapavesi Folk -festivaalilla 30.6., Nivalan jäähallissa 10.7. ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla päälavalla 12.7.
Yhtyeen haitaristi Anna on voittanut mm. Kaustisilla lasten pelimannikilpailun, Kroatiassa kansainvälisen harmonikkakilpailun sekä Sata-Häme Soi!:ssa kaksirivisten Suomen pelimannimestaruuden. Yhtyeen viulisti Emilia on voittanut ja tullut toiseksi kansainvälisessä Great Composers Competition -viulukilpailussa sekä saanut kunniamaininnan ENKOR-viulukilpailusta.Miukelia voi kuunnella YouTubessa:www.youtube.com/miukeli
Haapalastut
Haapalastut –kuoro on pian 20-vuotias haapajärvinen sekakuoro, jonka johtajana on alusta asti toiminut luokanopettaja Saara Howe.
Kuorossa on 20 laulajaa, joita yhdistää musiikin harrastaminen ja yhdessä laulamisen halu. Kuoro on esiintynyt Haapajärvellä, lähikunnissa ja useilla paikkakunnilla Suomessa sekä tehnyt konserttimatkoja mm.Lontooseen, Roomaan, Budapestiin, Torreviejaan sekä Tarttoon. Kuoro on konsertoinut kirkoissa ja konserttisaleissa ohjelmistoaan vaihdellen. Vuosina 2003-2005 kuoro oli mukana Ilkka Kuusiston säveltämässä Pula-oopperassa.
Haapalastut- kuoron ohjelmistossa on hengellisiä lauluja, viihdemusiikkia sekä kansanlauluja meiltä ja muualta. Kuoron sointi on melodisen pehmeää ja sen vuoksi sointuvat laulut esim. keskiaikainen kirkkolaulu sopii kuoron ohjelmistoon. A cappella – teosten lisäksi kuoro esittää säestyksellisiä lauluja ja on esiintynyt myös pienten akustisten soitinryhmien kanssa. Kuoron miessolistina laulaa tenori Niilo Pihlajamaa ja naissolisteina sopraanot Merja Piiroinen ja Sanni Alajoutsijärvi.
Haapalastut- kuoron tekemä musiikillinen kulttuurityö on huomioitu mm. Haapajärven kaupungin kulttuuripalkinnolla ja Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston apurahalla.
Kuoron äänitteet: Haapalastut laulaa v.1997 , Piltistäsi Betlehem v.1999 ja Uskon salaisuus v.2013
Lauluyhtye Pieni Valo Haapajärveltä
Lauluyhtye Pieni Valo on syntynyt jouluyönä 2007. Kipinä syttyi ja se kokosi ympärilleen laulajia ja soittajia, joiden tavoite on välittää musiikillaan Iloa, Valoa ja Yhteyttä.
Pieni Valo on tehnyt äänitteet: Sarastaa (2011) ja Loistaa (2013)
Pieni Valo toimii Haapajärven seurakunnan tilaisuuksissa musiikki¬ryhmänä ja konsertoi myös kotiseurakunnan ulkopuolella.Laulujamme säestävät esitettävästä kappaleesta ja tilaisuudesta riippuen: piano, huilu, viulu, kitara, erilaiset lyömäsoittimet tai kokonainen bändi.
Pieni Valo syntyi alun perin esilauluryhmäksi. Haapajärven seurakunnassa on pidetty Pienen Valon iltoja jo vuosia. Pienen Valon illat ovat kirkossa tai muissa seurakunnan iloissa pidettäviä iltoja, joissa on kutsuttuja vieraita läheltä ja kaukaa. Illoissa on teema, jonka ympärille ilta rakentuu, aiheesta haastatellaan paikalle kutsuttuja vieraita ja lauletaan yhteislauluja sekä kuullaan esitettyä musiikkia. Pienen Valon iltoja on ollut myös ulkoilmatilaisuuksina nimellä: Pieni Pihavalo.
Kaikki Pienen Valon laulajat ja soittajat ovat musiikkia rakastavia aikuisia, jotka on tuonut yhteen halu esittää hengellistä musiikkia. Pienen Valon musiikki on pääsääntöisesti suomalaista gospel-musiikkia. Esitettävään materiaaliin kuuluu perinteistä ja uudempaa gospel- musiikkia. Lauluryhmä esittää kolmiäänisiä kuorosovituksia säestyksen kera.
Nivalan Puhallinorkesteri
Nivalan torvisoiton alkutahdit puhallettiin v. 1891, kun pitäjään Lapualta muuttanut maanviljelijä Emil Lundqvist (myöh. Veikkola) kokosi paikkakunnalle torviseitsikon. Muutaman vuoden jälkeen osa soittajista muutti paikkakunnalta ja soitto taukosi. Lundqvist sai kootuksi kotikylältään Maliskylältä uuden soittajiston ja siirsi soittimet sinne. V. 1905 virisi soittoinnostus jälleen myös kirkonkylällä. Tästä lähtien paikkakunnalla toimi yhtäjaksoisesti kaksi soittokuntaa aina vuoteen 1993 asti, jolloin soittokunnat yhdistyivät Nivalan Puhallinorkesteriksi. Soittokunta kokoontuu harjoituksiin aktiivisesti ympäri vuoden lomia tuntematta, esiintyen vuoden mittaan monissa tilaisuuksissa ja konserteissa. Orkesteri toimii Jokilaaksojen Musiikkiopiston oppilaiden harjoitusorkesterina ja nyk. johtajana toimii musiikkiopiston puhallinsoiton opettaja Mari Kaasinen-Annanperä.
Suomi 100- juhlavuotta ajatellen ohjelmistomme koostuu pääasiassa suomalaisesta viihdemusiikista.
Kansansävelmä: Kaurakadun jenkka
Arvo Koskimaa: Keinumorsian
Kansansävelmä: Koivu-valssi
Georg Malmstén: Kohtalokas samba
Ruots. kansansävelmä: Kulkurin valssi
Juha Vainio: Käyn ahon laitaa
Toivo Kärki: Liljankukka
Alvar Kosonen: Muistan sua Elaine
Rauno Lehtinen: On hetki
Veikko Lavi: Ota löysin rantein
Pentti Viherluoto: Pieni polku
Onni Laihanen: Rantakoivun alla
Yrjö Saarnio: Rantamökissä
Usko Kemppi: Simät tummat
Toivo Kärki: Tule hiljaa
Kansansävelmä: Vilistäjän jenkka
Buck Ram: Twilight Time
Huiluduo Tahditon
Huiluduo Tahditon koostuu kahdesta 16-vuotiaasta Jokilaaksojen musiikkiopiston huilistista, jotka ovat Anna-Maria Kahilainen ja Hanna Saukko. Duona he ovat soittaneet yhdessä syksystä 2016 alkaen, mutta huilunsoiton kumpikin on aloittanut yhdeksänvuotiaana.
Tahditon osallistui Huittisten Hulluun puhallukseen helmikuussa 2017 sekä myöhemmin keväällä Petri Alangon mestarikurssille, joka järjestettiin Nivalassa. He ovat esiintyneet musiikkiopiston konserteissa ja järjestäneet oman konsertin soitonopettajansa johdolla.
Tahdittomalla ei ole tiettyä musiikillista tyylisuuntausta, vaan he soittavat teoksia kamarimusiikista aina latinalaisamerikkalaiseen musiikkiin saakka, joka tulee esille myös heidän Teepiknikin ohjelmistossaan.
Tahdittoman Teepiknik ohjelmistoon kuuluu:
G.P Telemannin Six Sonatesin I osa
Ernesto Köhlerin 15 Progressive Duets 1. duetto
Florian Bramböckin Choro di Carvalhos
KG -trio
Akustista musiikkia ja laulua 60- luvulta kahdella/kolmella kitaralla ja kontrabassolla. Esikuvana Hootenanny Singers , jotka kiersivät Suomen tanssilavoja 60- luvun alkupuolella. Tunnetuin heidän kappaleistaan lienee laulu nimeltä Gabrielle, jonka he levyttivät myös suomeksi. Yhdestä heistä tuli 70- luvulla maailmantähti ABBA- yhtyeen mukana; nimittäin Benny Anderssonista.KG tulee Kinsmen ja Guapita yhtyeiden alkukirjaimista, nimittäin trion jäsenet Jouko ja Jukka ovat Kinsmen yhtyeen solistit, Timo taas hoitaa laulupuolen Guapita yhtyeessä.”Back to the Sixties”
Jouko ja Jukka ovat kaksi nuorta miestä takarivissä 60- luvun mainoskuvassa; samat herrat hieman varttuneempina pienemmässä kuvassa oikealla! Timo Guapitan julisteessa keskellä.
Pera & Pojat
Pera & Pojat yhtyeessä soitavat Veikko Syväkängas hanuri, Antti Järvikuona rummut, Juhani (Jussi) Järvenpää kitara/basso ja laulupuolesta huolehtii Pertti Lampela. Joskus mukana on ollut myös Timo Herranen kitaroineen.Kaikki soittajat ovat pitkänlinjan muusikoita ja ovat soitelleet lukemattomissa kokoonpanoissa. Koko ryhmä on myös osa Haapajärven viihdepelimanneja.
Porukka soittaa vanhanajan hyvää tanssimusiikkia harrastuspohjalta. Ohjelmistoon kuuluvat valssit, tangot , humpat, jenkat, chat chat chaat ym. Porukalla on iloinen mukava mieli aina soittaessa ja vaikka nuotit unohtuisi kotiin ei se haittaa, koska nuotit on iskostuneet vuosikymmenten varrella jokaisen omalle kiintolevylle.
Kopolan teatteri ja kyläyhdistys
Vanhanajan piirinpyöriäiset
Kopolan kylällä toimii aktiivisesti harrastajateatteri sekä kyläyhdistys. Teatteri sai alkunsa vuonna 1995. Silloin isänpäivillä esitettiin ensimmäi-nen näytelmä oman kylän voimin. Näyttelijöiden joukko on sittemmin laajentunut ja nykyisin näyttelijät tulevat Haapajärven lisäksi myös ympäristökunnista.
Kyläyhdistys järjesti 2000-luvun alussa kolmena perättäisenä kesänä piirinpyöriäiset Veivarinperän Kettukalliolla. Tapahtumat olivat suosittuja ja saivat paljon väkeä liikkeelle.
Nyt Kopolan teatteri yhdessä kyläyhdistyksen kanssa kutsuu kaikki halukkaat mukaan, ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta, pyörimään piiriä Ronkaalan alueelle Teepiknik - Suomi 100 -tapahtumaan.
Piirinpyöriäiset juontaa juurensa sota-ajalta. Julkinen tanssiminen kiellettiin talvi- ja jatkosodan aikana. Tanssihaluiset nuoret järjestivät salaa ladoissa nurkkatansseja ja kesäisin metsiköissä ja kallioilla, joita poliisi ratsasi. Myös lomalla olevat rintamamiehet halusivat unohtaa hetkeksi sodan kauhut. Tanssit saattoivat kestää jopa aamukolmeen tai neljään. Kaupungeissa nurkkatansseja pidettiin pimennysverhojen takana yksityisasunnoissa. Säestys tapahtui haitarilla tai gramofonilla. Julkiset tanssitilaisuudet sallittiin vasta joulukuussa 1944.