Siirry sisältöön

Kopolan teatteri ja kyläyhdistys

Vanhanajan piirinpyöriäiset

Kopolan kylällä toimii aktiivisesti harrastajateatteri sekä kyläyhdistys. Teatteri sai alkunsa vuonna 1995. Silloin isänpäivillä esitettiin ensimmäi-nen näytelmä oman kylän voimin. Näyttelijöiden joukko on sittemmin laajentunut ja nykyisin näyttelijät tulevat Haapajärven lisäksi myös ympäristökunnista.

Kyläyhdistys järjesti 2000-luvun alussa kolmena perättäisenä kesänä piirinpyöriäiset Veivarinperän Kettukalliolla. Tapahtumat olivat suosittuja ja saivat paljon väkeä liikkeelle.

Nyt Kopolan teatteri yhdessä kyläyhdistyksen kanssa kutsuu kaikki halukkaat mukaan, ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta, pyörimään piiriä Ronkaalan alueelle Teepiknik - Suomi 100 -tapahtumaan.

Piirinpyöriäiset juontaa juurensa sota-ajalta. Julkinen tanssiminen kiellettiin talvi- ja jatkosodan aikana. Tanssihaluiset nuoret järjestivät salaa ladoissa nurkkatansseja ja kesäisin metsiköissä ja kallioilla, joita poliisi ratsasi. Myös lomalla olevat rintamamiehet halusivat unohtaa hetkeksi sodan kauhut. Tanssit saattoivat kestää jopa aamukolmeen tai neljään. Kaupungeissa nurkkatansseja pidettiin pimennysverhojen takana yksityisasunnoissa. Säestys tapahtui haitarilla tai gramofonilla. Julkiset tanssitilaisuudet sallittiin vasta joulukuussa 1944.