Siirry sisältöön

Haapajärven kasvot ja tarinat -näyttely


Maanantaina 4.12. klo 10.30 Haapajärven kirjaston aulassa avataan Suomi 100 -hengessä Haapajärven kasvot ja tarinat -näyttely. Näyttely pidetään Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Näyttely on avoinna kirjastossa joulukuun ajan.

Näyttelyä ovat tehneet syksyn 2017 aikana muutamat Haapajärven lukion oppilaat, jotka ovat haastatelleet haapajärvisiä ikäihmisiä. Projektissa nuoret tutustuivat Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Haapajärven ja haapajärvisten historiaan. Tärkeä osa projektia oli nuorten ja ikäihmisten kohtaaminen, ja yksi projektin teemoista onkin Yhdessä.

Haapajärven lukiolla projektista vastasivat lehtorit Riitta Kylmäluoma, Anu Määttä-Talala ja Kaisu Venäläinen.

Haapajärven kasvot ja tarinat, Suomi100 -hanke

Haapajärven kasvot ja tarinat -hankkeessa Haapajärven lukion opiskelijat haastattelevat ja valokuvaavat paikkakunnalla asuvia ikäihmisiä. Haastattelujen välityksellä kerätään talteen itsenäisyyden alkutaipaleen ja Suomen kehityksen tarinat paikkakuntalaisten silmin nähtynä. Haapajärvellä asuu mm. 104 ja 98 -vuotiaat sotaveteraanit joilla on paljon tarinoita kerrottavana. Heidän lisäkseen on tarkoitus haastatella monenlaisia ihmisiä, jotta saadaan mahdollisimman laaja kuva Suomen itsenäisyyden vaiheista omakohtaisesti koettuna. Haastattelut ajoittuvat kevään ja syksyn 2017 ajalle. Haastateltavat myös kuvataan kunnioittaen elettyä elämää. Kuvista ja tarinoista kootaan näyttely kirjastoon.

Hankkeen kautta nuoret pääsevät kuulemaan ja keräämään niitä tarinoita ja kokemuksia joita iäkkäillä ihmisillä on Suomen itsenäissyden alkuajoilta tähän päivään. Samalla kartoitetaan historian tapahtumien vaikutusta yksittäisten ihmisten kohtaloihin ja Haapajärven kehittymiseen. Ikäihmiset tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi. Heidän kuvansa piirtävät jäljen Suomen juhlavuoden kasvoihin. Eri sukupolvet kohtaavat ja pohtivat yhdessä itsenäisyyden merkitystä ja Suomen vaiheita itsenäisenä valtiona. Näyttelyn ja mahdollisen julkaisun avulla tarinat ja kuvat tavoittavat laajemman yleisön. Projektista tulee yhteinen kokemus, yhdessä jaettu historia ja arvonanto itsenäisyyden rakentajille. Haapajärven kasvot ja tarinat -hanke on osa virallista Suomi100 -ohjelmaa. Hanketta koordinoi Haapajärven kulttuuripalvelut.