Siirry sisältöön

Opiskelijan tuet

Lukion opiskelijan on mahdollista saada opintotukea 17 vuotta täytettyään. Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulo opiskeluiden aikana. Opintotukeen kuuluvat opintoraha, asumislisä ja valtion takaama opintolaina. Opintotuen myöntämisen edellytyksiä ovat: oppilaitoksen hyväksyminen, päätoimiset opinnot, opinnoissa eteneminen ja taloudellisen tuen tarve.

Opintoraha

Kun opiskelija on täyttänyt 17 vuotta, opintorahaa voi saada seuraavan kuukauden alusta alkaen. Opintoraha maksetaan kuukausittain opiskelijan tilille ja sitä voi saada vain opiskelukuukausilta. Vanhempien tulot saattavat vaikuttaa opintotuen määrään. Hakemuslomakkeita saa lukion kansliasta, Kelasta tai lomakkeen voi tulostaa Kelan verkkosivuilta. Hakemuslomake täytetään ja palautetaan mahdollisine liitteineen lukion kansliaan.

Koulumatkatuki

Koulumatkatukea voi saada kun päivittäinen yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 10 km ja päivittäisten koulumatkojen kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa.

Koulumatkatukihakemuksen saa lukion kansliasta. Hakemus palautetaan kansliaan ja samalla opiskelija saa ostotodistuksen. Ostotodistus esitetään Matkahuollossa ja sitä vastaan voi ostaa Kelan tukeman koulumatkakortin koulumatkoja varten. Opiskelijan osuus bussilipusta on 43 euroa/ostokerta. Ensimmäisellä kerralla matkakortista peritään 6,50 euron korttimaksu. Mahdollisista koulumatkan muutoksista on ilmoitettava heti kansliaan.

VR:n ja Matkahuollon yhteinen opiskelijakortti

Samalla opiskelijakortilla saa alennuksen sekä juna- että bussiliikenteessä.

Opiskelija voi hankkia Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin Matkahuollon toimipaikoista sekä lippuja myyviltä Matkahuolto-asiamiehiltä. Kortin saa myös VR:n lipunmyynneistä. Korttia varten tarvitaan yksi passikuva sekä Matkahuollon ja VR:n yhteinen opiskelijatodistus, jonka voi pyytää lukion kansliasta. Opiskelijatodistuksen voi myös tulostaa nettisivuilta tai pyytää Matkahuollon toimipaikoista. Opiskelijatodistus täytetään, jonka jälkeen siihen pyydetään varmennus lukion kansliasta.

Opiskelijakorttiin tulee vuosittain hankkia uusi lukuvuositarra. Tarra maksaa 10,00 €. Lukuvuositarran voimassaolo jatkuu seuraavan vuoden syyskuun loppuun. Kortin ja tarran voi hankkia mihin aikaan vuodesta tahansa. Alle 17-vuotiaat eivät tarvitse ko. opiskelijakorttia, he matkustavat juniorilipulla puoleen hintaan. Henkilöllisyys on todistettava pyydettäessä.