Siirry sisältöön

Haapajärven lukio - yksi maamme Unesco-kouluista

Haapajärven lukio kuuluu yhdessä Haapajärven yläkoulun ja Martinmäen alakoulun kanssa YK:n alaiseen maailmanlaajuiseen UNESCO-kouluverkostoon (ASP - Associated Schools Project Network). Verkostoon kuuluu yli 8500 koulutusalan instituutoita ja verkosto toimii yli 180 maassa. Lukio toimii myös Pohjois-Suomen UNESCO ASPnet-koulujen verkostossa.
UNESCO-kouluverkostoon kuuluvat koulut pyrkivät toiminnallaan lisäämään lasten ja nuorten ymmärtämystä kansainvälisyydestä, kulttuurista ja valmistamaan heitä kohtaamaan monimutkaisen maailman haasteet. Tärkeitä näkökulmia ovat mm. globalisaation luomat haasteet, tasa-arvo, ihmisoikeudet, koulutus ja kestävä kehitys. Unesco-toiminta näkyy koulujen käytännön arjessa teemapäivinä tai teemaviikkoina, jolloin perehdytään eri tavoin sekä kansalliseen että kansainväliseen kulttuuriin ja toimintaan. Koulut ovat järjestäneet keräyksiä, tapahtumia ja tutustuneet mm. maailmanperintökohteisiin.
Haapajärven koululaitoksen toimijat avasivat vuonna 2003 yhteydet Namibiaan, etenkin Ovambomaalle. Koulumme opiskelijaryhmä opettajineen ja vanhempineen vieraili ystävyyskoululla Kambelo Combined Schoolilla syksyllä 2005. Vuosien varrella on haapajärvisin voimin on autettu ja tuettu sekä aluesairaalan että koulun toimintaa tarvike- ja rahalahjoituksin. Kylän naisten maanvieljelysprojektille on lahjoitettu vesitankkeja ja työkaluja.
Haapajärven yläkoulun ja lukion opiskelijat ovat yläkoulun englannin lehtori Marja Iskaniuksen innostamana matkustaneet myös Tansaniaan neljä kertaa. Viimeisin Tansanian matka järjestettiin maaliskuussa 2016. Tansanian avustuskohde on ollut kaikilla matkoilla Nkoaranga Adult Education Centre.

Kevätpyrähdykset Brysseliin - yhteiskuntaopin 4-kurssin vuosittaiset opintomatkat

Huhtikuun 14. päivä 2012 Haapajärven lukiolta matkusti ensimmäisen kerran opettajia ja Yhteiskuntaopin 4-kurssin, Eurooppa-kurssin, oppilaita kohti Brysselin ihmeitä. Matka toteutettiin yhteistyössä Oulun eteläisen EU-tietokeskuksen johtajan Sami Kaarron kanssa.
Matkan tavoitteena oli tutustua käytännössä sekä Euroopan Unionin toimintaan että instituutioihin. Brysseliin tutustuttiin Pohjois-Suomen EU-aluetoimiston johdolla vieraillen Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston tiloissa. Euroopan Unioniin liittyvien kohteiden lisäksi vierailtiin mm. NATO:n Euroopan päämajassa.

Bryssel-opintomatkoista on tullut erittäin suosittu, vuosittain järjestettävä toimintamuoto Haapajärven lukiossa. Bryssel-projektissa yhdistyvät yhteiskuntaopin Eurooppa-opinnot, kansainvälisyys ja yrittäjyyskasvatus. Bryssel2017-ryhmä on jo aloittanut varainhankinnan. Huhtikuun 2018 Brysselin matkaan yhdistetään ranskan opiskelijoiden Pariisin matka. Matkalle lähtee myös Reisjärven lukion opiskelijoita.

Yhteistyötä Belomorskiin jo yli 20 vuotta

Haapajärven kaupungin koululaitos aloitti yhteistyön Venäjän Belomorskin Keskikoulu nro: 1 kanssa vuonna 1992. Yhteistyön 20-vuotisjuhlia vietettiin Haapajärvellä keväällä 2012. Belomorsiin pidetään säännöllisesti yhteyttä. Vierailuita Belomorskiin järjestetään vähintään joka toinen vuosi ja vierailijoita vastaanotetaan lähes vuosittain.