Yksin, kaksin tai kasapäin kavereina

kirja ehdotuksia vitos- ja kutosluokkalaisille

Tuutikki Tolonen

Mörkövahti tai Mörköreitti

Mitäs tuumaiset seuraavasta? Vanhempasi ovat lähdössä matkoille ja ovat palkanneet sinulle lapsenvanhdin. Ovikello soi ja ovellanne seisoo pölisevä karvainen mörkö, jolla on kirje mukanaan. Kirjeessä kerrotaan otuksen olevan lapsenvahtitehtäviin koulutettu puoli-ihminen ja sille pitää järjestää tila eteisen komeroon.

Roope Lipasti

Viikinkisolmu, Thorin pöly tai Karhuriimu

Vilja asuu meren äärellä, suojatulla Linnavuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat. Egil on vihollinen, mutta voiko hän silti olla myös ystävä?

Måns Gahrtonin ja Johan Unengen

Meidän oma futisjengi
-sarjan kirja

Koulu, urheiluharrastukset ja ensimmäiset ihastumiset ovat
keskeisiä juttuja ja j
alkapallon pelaaminen on älyttömän
kivaa
, eikö vain?

Mimmu Tihinen

Kello tuhat

Selko-kirjoista löytyy monenlaista luettavaa. Tässä hyvä esimerkki sinun ikäisellesi lukijalle.

Jesse on aloittanut yläkoulun. Hän ei tunne luokaltaan ketään. Jalkapallon myötä kavereita kuitenkin löytyy. Äikän ryhmätyön myötä löytyy myös Ninni, joka rakastaa runoja.

Poika joka menetti muistinsa

Nauru voi alkaa ihan pienestä asiasta. Se voi yltyä niin, että vie kaiken mennessään, myös muistin. Näin tapahtuu 12-vuotiaalle Artolle

tai

Kesä autokorjaamon yläkerrassa

Arto ja Kimo reissaavat kesätöihin Kimon Markku-enon maatilalle Pohjois-Karjalaan. Rinkat täynnä tavaraa he matkaavat junalla ja bussilla Nepparin kylään, joka on niin piskuinen, että sen voi nähdä yhdellä silmäyksellä.

Jon Mennan

Hiipivän kärpän kesäleiri

Jone joutuu ystävänsä Maunun kanssa kaikkea muuta kuin tavanomaiselle kesäleirille. Leirille päätyminen on sattumankauppaa, eivätkä pojat oikeastaan tiedä, milloin ja minne ovat menossa. Maunu on nimittäin ilmoittanut heidät leiriläisiksi salaa heidän uuden tuttavansa, entisen kosmonautin ja nykyisen ammattilaisukin Kaarlo Unkurin kotoa löytyneen listan avulla. Ilmoittautumislistassa mainitaan, että leiriläiset noudetaan kotoa. Vanhemmiltakin on saatu lupa, joten eräänä kesäisenä päivänä pojat todella löytävät itsensä punaisesta bussista, jonka johdossa on pari vanhaa tätiä. Pian selviää, että bussi on täynnä "saparoita ja poninhäntiä ja lettejä ja voi ei". Alkaa ankara selviytyminen tulevaisuuden ammattilaismummojen kesäleirillä...

tai

Kuninkaan alushousut


Ystävykset Jone ja Maunu ovat lähdössä Ruotsin-risteilylle Jonen isoisän kanssa. Ilta laivalla tuo tullessaan kaikkea siistiä ja jännittävää. Pian kaksikko hiipii jo salakuuntelemassa palkkamurhaajia ja luikkii pakoon tieteiskirjafaneja laivan käytävillä... Romantiikkaakin on luvassa. Jone tutustuu uima-allasosastolla ruotsinsuomalaiseen tyttöön, joka kertoo isänsä olevan järjestämässä kesäleiriä. Jone on niin ihastunut tyttöön, että ilmoittaa ystävyksetkin leiriläisiksi. Kun monen kommelluksen jälkeen pojat pääsevät paikan päälle, heille käy ilmi, että kyseessä onkin koiraleiri. Ja tyttö luulee Maunun olevan Jonen ikioma kultainennoutaja

Hanna Kökkö

Kätkö tai Vaara

Kuudesluokkalaisella Manulla ei ole helppoa. Kotona välejä äidin kanssa hiertää vankilaan joutunut isä ja puhumatta jääneet asiat. Koulussa on kiusaajat ja opettajat, jotka eivät Manua ymmärrä. Onneksi on harrastukset: geokätköily ja valokuvaus.

Jännitystä ja vaarallisia tilanteita!

Go Girl -sarjan kirja

Nuorten tyttöjen kirjasarja käsittelee tyttöjen arkea ja sen ongelmia oivaltavasti ja lämminhenkisesti

Meredith Badgerin

Yllättävä ystävä tai Leirielämää

Thalia Kalkipsakisin

Tanssitähti

Tuula Kallioniemen

Pätkämäki sarjan kirja

Vauhdikasta Totin ja Tiituksen poikaenergiaa ja seikkailuja huumorilla koristettuna

David Walliams

Herra Lemu, Gangsterimummi tai
Poika ja mekko

Näitä et nauramatta lue.

Tittamari Marttisen

Viivi Pusu -sarjan kirja

Viivi Pusu on nykyajan runotyttö, joka ei jää käsi poskella miettimään, vaan pistää töpinäksi ja toteuttaa haaveensa. Viivi Pusu -kirjat kertovat Viivin ja hänen kaveripiirinsä vaihtuvista tilanteista: Viivin bestis on Pinja, ja Tuomas on hänen poikaystävänsä. Muita kavereita ovat mm. Linda-Liisa, Julia, Unto ja Antero. Karuselli pyörii ja kaikilla on enemmän tai vähemmän hauskaa. Viivi Pusu -kirjoissa tärkeitä ovat ystävyyssuhteet, ihastumiset ja rakkaudet.