Aarnio, Reeta: Veden Vanki

Kukaan ei voi vapautua veden pauloista yksin.

Reippaalle kaverikolmikolle on töitä, sillä rauhallisessa Kuunangan pikkukaupungissa sattuu outoja asioita. Ensin järvi saastuu tuhotyön seurauksena, kun joku käy avaamassa paperitehtaan poistoputken. Pian sen jälkeen kemikaalirekka ajaa järveen. Ja jopa näkin uskotaan nousseen maalle.

Salainen ja vaiettu vedenväki on vaarassa. Tarvitaan loitsuvoimaa sekä Liinan, Eetun ja Siirin apua.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 3 - 6

27 kpl

Aho, Elisabet: Aadan aikaikkuna

Yhdeksänvuotias Aada asuu äitinsä kanssa Helsingin keskustassa vilkasliikenteisen kadun varrella. Eräänä päivänä hän huomaa sattumalta pääsevänsä koti-ikkunansa kautta menneeseen aikaan. Aada tutustuu pihalla samanikäiseen Marjutiin ja tajuaa pian, että Marjutin naapurit, nuori vauvaperhe, on hänen mumminsa ja ukkinsa nuorempana ja vauva hänen oma äitinsä.
Aada pääsee Marjutin kanssa seikkaillessaan näkemään tutut kotikulmansa vuonna 1968. Ja vaikka maisemat näyttävät kovin erilaisilta ja mikropopcornia tai kännyköitä ei ole vielä keksittykään, ystävyys ei neljässäkymmenessä vuodessa ole muuttunut miksikään.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 3 - 6

25 kpl

Bagge, Tapani: Kiljusen uusi herrasväki

Kovaa ääntä ja vauhtia on luvassa, kun Kiljusen uusi herrasväki aloittaa seikkailunsa! Luru, Mökö, Plättä, Pulla sekä isä ja äiti Kiljunen ovat yhtä äänekkäitä kuin sukulaisensa aikoinaan. Jälkeläiset onnistuvat polttamaan paitsi saunansa myös talonsa ja näin alkaa Kiljusen perheen muutto maalta kaupunkilaisiksi. Hulvattomat tarinan käänteet vievät perheen lopulta olympiastadionille, jossa kovaääninen perhe pääsee oikeuksiinsa.Kotimaisen lastenkirjallisuuden kokeneet tekijät: kirjailija Tapani Bagge ja kuvittaja Mika Launis ovat herättäneet henkiin Jalmari Finnen luoman anarkistisen perheen. Esikuviensa mukaan Kiljuset ovat aina valmiita haasteisiin!

- ilmestymisvuosi 2012
- luokkasuositus 2 - 4

25 kpl

Bagge, Tapani: Päättömän munkin arvoitus

Päättömän munkin arvoitus on ensimmäinen Etsivätoimisto Mustan koiran tutkimuksista kertova kirja. Varmaan tyyliinsä Tapani Bagge yhdistää tarinassa jännityksen ja huumorin. Samalla hän kuljettaa lukijan Prahan kaduille ja kohti arvoitusta, jota verhoavat mennyt aika, salatieteet ja legendat.

- luokkasuositus 4 - 6

25 kpl

Bagge, Tapani: Urho ja asemapäällikön aave

Merkillinen myyntimies haluaa mullistaa Urhon luokan oppimistulokset, mutta päätyykin rehtorin kanssa kaatopaikalle. Urhon äiti ottaa Urhon ja hänen kaverinsa mukaan sukellustalon koeajolle ja kohtaa odottamattomia vaikeuksia. Kun tästä kaikesta on jotenkin selvitty, koko luokka sekä rehtori ja kaksi isää lähtevät leirikouluun Urhon omalle asemalle. Junat eivät enää pysähdy siellä, mutta vaeltaako ullakolla asemapäällikön aave? Onko siitä vastusta Super-Urholle?

- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Bagge, Tapani: Urho ja hirmuliskojen kuningas

Urhon luokka saa uuden sijaisopettajan. Hyväntuulisessa opettajassa on kuitenkin jotakin outoa. Mikä kumma häntä mahtaa hymyilyttää? Opettajan, rehtorin ja aika paljon Urhonkin johdolla luokka tutustuu hirmuliskoihin, ensin luokassa, sitten tiedekeskuksen näyttelyssä. Urho tietää kaiken ja osaa kaiken, mutta hänkin joutuu lujille yrittäessään ratkaista kadonneen rehtorin arvoituksen. Onko rehtori joutunut hirmuliskojen kuninkaan saaliiksi?

- luokkasuositus 3 - 4

15 kpl

Bagge, Tapani: Urho ja kammottava lumimies

Eräänä päivänä rehtori tuo luokkaan elävän alligaattorin, joka pääsee karkuun. Miten Urho selvittää tilanteen? Nerokkaasti, tietenkin. Urho on pieni kaljupäinen poika, joka tietää kaiken ja osaa kaiken.
Uudessa Urho-kirjassa on kaksitoista järkyttävän hauskaa tarinaa. Luokkatoveriensa kanssa Urho kohtaa paitsi alligaattorin myös jokihirviön, rehtorin äidin ja pingviinin. Urho ratkaisee myös kadonneen auton arvoituksen, paljastaa kykynsä autonkorjaajana ja tutustuu myyntimiehen viimeisimpään villitykseen. Kaiken kukkuraksi hän selvittää joulupukin ja kammottavan lumimiehen salaisuuden.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 3 - 4

26 kpl

Bagge, Tapani: Urho ja suuri junaryöstö

Urho, pieni kaljupäinen poika, lähtee luokkansa kanssa vierailemaan museorautatiellä. Siellä kuvataan tositapahtumiin perustuvaa Suuri junaryöstö -lyhytelokuvaa, ja koululaiset pääsevät mukaan avustajiksi. Urho tutustuu tyylilleen uskollisena perusteellisesti tapauksen taustoihin. Elokuvanteon ihmeellisyyksiin päästään syventymään, kunhan rehtori on ensin pelastettu ovenraosta ja saatu uskomaan, ettei elokuvassa tarvita seriffiä - apulaisohjaajaa kylläkin.

Rehtori tarvitsee pelastamista vielä pariinkin otteeseen ennen kuin leffa alkaa olla purkissa. Siinä sivussa Urho tulee ratkaisseeksi aikoinaan selvittämättä jääneen suuren junaryöstönkin!

- luokkasuositus 2 - 3

11 kpl

Bagge, Tapani: Urho ja viidakon villipeto

"Kaikki alkoi kun Urho tuli kouluun. Urho osaa ja tietää kaiken. Hän on kalju ja pukeutuu siistiin mustaan pukuun. Urhon kaveri on Jere. Urhon päivä huipentuu luontopäivänä. Silloin villipeto hyökkää. Kirjan jännittävin kohta oli, kun villipeto hyökkäsi. Silloin ei voinut lopettaa lukemista.

Kirjailijalle terveiset. Kirja oli jännittävä ja hauska. Pidin itse kirjasta. Annoin sille 10. Suosittelen kirjaa sille, joka pitää jännittävistä ja hauskoista kirjoista." - Niko K. 4a

- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Blomerus Helena: Mitä sait säkkiisi, yökettu?

Miralla on mielikuvitusystävä Yökettu, jonka kanssa hän seikkailee unien tarinoissa. Yöketulla on iso säkki, josta tarinoita löytyy. Eräänä aamuna Mira saa houkuteltua Yöketun mukaansa koko päiväksi. Ekaluokkalaisen Miran koulupäivän aikana reppuun kertyy uusia tarinanaiheita. Koulussa on mukavaa, kun Yökettu on tukena.
Miran vilkas pikkuveli Timi on esikoululainen. Yöketun repussa on pian tarinoita myös Timin päivän tapahtumista. Lapset pääsevät vierailulle mummon ja vaarin luo. Mummo ja vaari kertovat omasta lapsuudestaan. Taas täyttyy tarinareppu.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 1 - 3

26 kpl

Bross, Helena: Luokan reiluin reppu

Eero on menossa kouluun, ja vasta edellisenä iltana äiti ja isä huomaavat, että hänen vanha reppunsa on aivan liian pieni. Isä löytää kätköistään töistä saamansa hienon repun, joka on aika reilun kokoinen. Kun koulu alkaa, Eero huomaa pian, että hänellä on eka B:n ehdottomasti isoin reppu. Hyötyäkin siitä on, vaikkapa silloin kun yhteiselle kivikokoelmalle pitää löytää säilytyspaikka. Eero on reilu, ja niin on hänen reppunsakin! Eka B -- ekaluokkalaisten elävästä elämästä!

- luokkasuositus 1 - 2

25 kpl

Bross, Helena: Salaiset ystävät

Eka B on mukava luokka, ja sen oppilaat ovat hauskoja lapsia! Mutta välillä hekin nahistelevat. Niinpä Miia-ope keksii mainion leikin: hän antaa purkista kullekin oppilaalle lapun, jossa lukee "salaisen ystävän" nimi. Salainen ystävä on yksi luokkatovereista, jolle on oltava erityisen reilu ja avulias.
Oskarin lapussa lukee Merin nimi. Mitäköhän mukavaa hän voisi tehdä tai sanoa Merille? Meri on tosi kiva ja hyvä kiipeilemään. Ei ole helppoa olla kiltti sellaiselle, joka istuu korkealla puun latvassa. Mutta kyllä Oskari keksii, mistä hänen salainen ystävänsä ilahtuu, ja keksivät kaikki muutkin, niin Lauri, Siiri, Mikko kuin Niilokin.

- luokkasuositus 1 - 2

25 kpl

Hietanen, Liisi: Pommi kassissa

Tompasta oli kiva huvitella kuvittelemalla hurjia salapoliisiseikkailuja. Mutta tämä ei voinut olla pelkkää mielikuvitusta. Paketista kuului kummallista rapinaa. Ei siinä kukkia voinut olla. Sitten hän huomasi miehen seuraavan itseään. Miksi mies ei sitten vienyt lähetystä itse?

- luokkasuositus 3 - 5

14 kpl

Hirvonen, Hannu: Tärisevä traktori


Osaatko puhua traktoria? Murisevan metsän hiirilapset kertovat pikku krokotiilille, että he opiskelevat kieliä. Linnut opettavat hiirille saksaa, ranskaa, mandariinikiinaa ja suahilia. Traktoria hiiret oppivat suoraan ystävältään traktorilta. Pikkuinen krokotiili naureskelee ensin hiirilasten jutuille. Eräänä yönä hän kuitenkin lähtee seuraamaan outoa ääntä ja törmää surulliseen traktoriin. Tai kraktoriin, kuten krokotiili sanoo. Traktori kun on niin kauhean vaikea sana.

Tärisevä traktori kertoo vieraan kohtaamisesta ja siitä, miten annettu apu kääntyy auttajankin iloksi. Lisäksi kirja opettaa lukusanat yhdestä kahteentoista traktorien kielellä.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 1 - 4

27 kpl

Huovi, Hannele: Urpo ja Turpo Villissä Lännessä

Urpo ja Turpo ovat lasten leikkikarhuja, jotka asuvat lastenhuoneessa, vihreän talon yläkerrassa. Urpo on harmaa leikkikarhu, jolla on vaalea töpöhäntä ja leveä pylly. Urpo pitää kukkasista. Turpo on ruskea pieni nalle, hurjapää ja seikkailija.

- luokkasuositus 2 - 3

7 kpl

Hyvärinen, Rakel: Kiikaritähtäin

Saksalaiset sotilaat antavat kylän lapsille suklaata.
Mutta Pekkaa vetää sotilasjunille aivan muu. Junissa
on kiikarikivääreitä ja niissä on linssejä.
Ja linssi Pekan kaukoputkesta puuttuu...

- luokkasuositus 3 - 5

16 kpl

Hämäläinen, Karo:
Samuli kummituspulassa

Kummituksia ei ole olemassa. Sen Samuli tietää. Harmikseen hän on sanonut kaverilleen Veli -Matille jotain aivan muuta: Samulin vanhassa huoneessa on muka kummitellut. Siksi kummitus on löydettävä!

Tämä Samuli-kirja vilisee kummituksia - oikeita ja
keksittyjä. Se kertoo lämpimästi pikkupoikien varsin
jännittävästä elämästä.

- luokkasuositus 2 - 3

25 kpl

Itkonen, Jukka: Aakkoslammas loksuhammas

Lammas, lammas,
loksuhammas,
kiharainen tukka.

Lampaan turkki leikataan
ja siitä tehdään sukka.

Uuden ajan runoaapinen houkuttelee pienen lukijan
hauskasti hullutellen kirjainten jännittävään viidakkoon.

- luokkasuositus 1 - 2

25 kpl

Itkonen, Jukka: Kaupunkiretki
Lastenrunoja

Runomatkalla kaupungissa piipahdetaan paloasemalla, helpotetaan hammassärkyä apteekissa, kurkataan kaupungintaloon ja viivähdetään torilla. Välillä seistään liikennevaloissa, istahdetaan puistonpenkillä ja kuunnellaan, mitä lyhtypylväs kertoo. Tehtaan savu aivastuttaa ja joku on ikuistettu patsaaseen. Vaan uimahalli se vasta kumma paikka on: sen lattialla loiskuu sadat litrat vettä. Palkitun kirjailijan iloiset runot kutsuvat leikki-ikäiset mukaansa katsomaan tuttua ympäristöä uusin silmin. Riemukas kuvitus kuljettaa pientä kulkijaa kaupungin halki.

- ilmestymisvuosi 2011
- luokkasuositus 1 - 6

25 kpl

Kallioniemi, Tuula: Koulu on kivaa, Konsta

Hänen kätensä vapisevat. Polvet lyövät loukkua. Palelee ja on kuuma yhtä aikaa. Konstaa JÄNNITTÄÄ hurjasti. Konstalla on tänään ESITELMÄ.

Vaikka ekaluokkalainen Konsta on kevätlukukautta käydessään koululaisena jo melkein konkari, koulunkäynnissä riittää vielä ihmettelemistä: Mikä kumma on Kalavaleen päivä? Minkä tähden konsonantit karkaavat alituisesti omille teilleen? Muuttuuko Konsta nynnyksi, jos saa rillit? Miksi retki uimahalliin mykistää pojan täysin?

- luokkasuositus 2 - 3

25 kpl

Kallioniemi, Tuula:
Salapoliisi Konsta

Panokset kovenevat. Seuraa ohjeita. Tärkeä tehtävä odottaa. Älä hiisku kenellekään Big X.

Konsta ei ole enää kuka tahansa kolmasluokkalainen, vaan salapoliisi. Salapoliisi Konstan on vakoiltava, kuka rosvoaa kotona milloin jonkun kalsarit, milloin sukat tai auton avaimet. Konstan salapoliisintaidot joutuvat koetukselle, kun pulpetille alkaa ilmestyä outoja lappuja.

- luokkasuositus 2 - 4

25 kpl

Kallioniemi, Tuula: Pätkämäen Tonnikihot

Musiikkivideon tekeminen ei käy käden käänteessä edes Pätkämäen vauhtiveikoilta Totilta ja Tiitukselta. Ei etenkään silloin, kun kymmenminuuttisella videolla pitäisi voittaa musavideokilpailu. Tonnikihot-räppibändi on kyllä jo koossa ja käsikirjoituskin melkein valmis.

Ohjaajanero Tiitus Niemelän silmissä kangastelee jo voitto, kun kohtalo puuttuu peliin. Jääkö Tonnikihot nuolemaan näppejään, kun joku toinen pokkaa tonnin palkinnon Pätkämäen VPK:n talolla?

- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Kariniemi, Annikki: Pikku Jounin tarina

Jouni on jäänyt aivan nuorena orvoksi ja elelee nyt kasvattina Simeon Valkeapään perheessä. Esikuvanaan hän pitää talon omaa poikaa Anttia, joka on hänelle kuin veli. Koulunkäynti on pojalle kuin jännittävää leikkiä ja poromiesten mukana matkatessaan hän kokee kiinnostavia tapahtumia ja kuulee kiehtovia tarnoita stalloista, pohjoisen hengistä. Kirja on lämmin kuvaus luonnonlapsen varttumisesta ja kehittymisestä elämää varten.

- luokkasuositus 5 - 6

7 kpl

Karjalainen, Elina: Uppo Nalle

Kokonaisen vuoden ui Uppo-Nalle maailman meriä. Se toivoo löytävänsä rauhallisen sataman, jossa on valkeaa hiekkaa ja joku ystävällinen mikä tahansa odottamassa. Reeta on pieni tyttö valkealla hiekkarannalla. Reetan kotona on Laulava Lintukoira, villi ja menevä otus, mutta hän toivoo sylissä pidettävää ikiomaa ystävää, hellittävää. Silloin kelluu rantaan likomärkä Uppo-Nalle. Se kertoo hurjia tarinoita maailman meriltä, mutta pelkää peipposia, se ajaa veturia ja rakastaa syvämietteisiä keskusteluja.

- luokkasuositus 3 - 4

13 kpl

Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä

KILJUKOON NYT KAIKKEIN KAULA,
KOSKA MIELIN VIRREN LAULAA
VOIMASTA SEITSEMÄN MIEHEN.

- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Knuttson, Gösta: Pekka Töpöhäntä koulussa

Ilkeä Monni avaa koulun, jossa on opettajana hänen häijy sukulaisensa Konrad. Pekka saa kaikki vaikeat kysymykset ja Konrad on niin puolueellinen, ettei lopulta kukaan halua mennä kouluun. Silloin Monni tekee Pekasta opettajan ja Pekka luulee, että Monnista viimeinkin on tullut kiltti... Mutta pian osoittautuu, ettei Monni ole hiukkaakaan muuttunut.

- luokkasuositus 1 - 2

9 kpl

Kontiopoika ja tsaarintytär

Kirjassa on karhusta kansansatuja sekä -tarinoita, joita on kerrottu Suomen, Lapin ja Karjalan lapsille. Karhu on Suomen kansalliseläin, se elää ihmisten mielissä sekä kertomuksissa ja näkyy Otavan tähtiryhminä pohjoisella yötaivaalla. Karhulla on satoja nimiä, jotka tulevat esille myös tässä hauskassa satukirjassa. Iloista lukumatkaa karhun jäljille satujen maailmaan.

- ilmestymisvuosi 2006
- luokkasuositus 2 - 3

24 kpl


Kohonen, Laila:
Tuplat ja musta-kantinen vihko

Kaksoset eli "tuplat" muuttavat kesällä äitinsä ja isäpuolensa Timon kanssa Ouluun. Inka sopeutuu tapansa mukaan nopeasti, mutta Nikolla ei ole yhtä helppoa, vaikka kerrostalon naapurit ovatkin mukavia. Samassa rapussa asuu myös vanha Tyyne-täti, joka tarinoi mielellään entisaikojen elämästä.

Koko perhe käy myös retkillä merellisessä ympäristössä. Hailuodon reissulla Niko löytää vanhan mökin vintiltä jotakin jännittävää: kuluneen mustakantisen vihon, johon kätkeytyy monia koskettava salaisuus.

- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Kunnas, Mauri:
Koiramäen lapset ja Näkki

Kivi järveen, näkki maalle! Tiedätkö miksi lapsia ennen vanhaan peloteltiin näkillä, tai miksi pääsiäisnoitia pelättiin? Entä tunnetko tarinan Pataniityn Tehvaanista, joka tahtoi mitellä voimiaan kummituksen kanssa?

Mauri Kunnas on etsinyt vanhoihin kansantarinoihin liittyvää perimätietoa muistelu- ja murrekirjoista ja palauttanut mieleensä lapsena kuulemiaan kertomuksia. Hänen juttunsa ovat lennokkaita ja piirroksensa todenmukaisia, olipa kyse yli sadan vuoden takaisista rakennuksista, tavaroista, vaatteista tai maisemista.

- luokkasuositus 2 - 6

25 kpl

Kunnas, Mauri: Koirien Kalevala

Kauan aikaa sitten, silloin kun maailma oli vielä nuori, kaukana Kalevalan mailla asui villi ja vapaa koirien heimo. Sen naapurina pimeässä Pohjolassa asui hurja ja häijy susien kansa. Niiden välissä eleli pieni, mutta sitkeä kissojen heimo. Koirat ja sudet kilpailivat metsien kuninkuudesta ja usein niiden välille syntyi kiivaita kahinoita.

- luokkasuositus 1 - 6

24 kpl

Kunnas, Mauri: Seitsemän koiraveljestä

- Aa! vaakkui lukkari.
- Aa! toistivat pojat yhteen ääneen.
Ei ota oppi mennäkseen Jukolan koiraveljesten paksuihin kalloihin. Vapaana luonnon helmassa vai ihmisten tavoille oppineena sivistyksen parissa? Siinäpä kysymys, jonka parissa Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero käyvät alituista painiaan.

- luokkasuositus 1 - 6

25 kpl

Kunnas, Mauri : Viikingit tulevat!

Pässivuonon Gunnar-soturi kiertää viikinkiretkillä ja rehentelee uroteoillaan Torkel Viisaan viehkolle Helga-tyttärelle, laihoin tuloksin tosin. Viikinkisoturi Erkki asuu Kärsävuonon rannalla vanhan äitinsä kanssa. Erkki on aito berserkki, monet viikinkiretket käynyt voimanpesä ja räyhänhenki. Ja kun berserkki suuttuu,on parasta pysytellä loitolla …

- luokkasuositus 1 - 6

15
kpl

Varjon jäljillä (Kovakantinen)

Kökkö, Hanna: Varjon jäljillä

Elämä hymyilee Manulle vihdoin. Seurustelusuhde Helmin kanssa kukoistaa, koulu sujuu paremmin, ja äidillä ja isälläkin ovat asiat kunnossa. Edessä on hauska hiihtoloma Helmin isän luona Vantaalla. Tarkoitus on valloittaa uusia geokätköjä ja juhlia Helmin 14-vuotissynttäreitä. Mutta sitten kuvioihin astuu Helmin uusi tuttavuus Mila. Häkellyttävän kauniilla tytöllä on monta ihailijaa - joista yksi seuraa häntä kuin varjo...

luokkasuositus 3 - 6

20 kpl

Laulajainen, Leena:
Loikkeliini ja salaperäinen saari

Kenguru Loikkeliini on aina valmis seikkailuihin. Kun laivapapukaija Ruusunen näyttää sille vanhan kartan, jonka se on perinyt esi-isältään, kapteeni Cookin papukaija Pontukselta, Loikkeliini innostuu. Kartassa on saari, jota ei näy muissa kartoissa. Miksi sen olemassaolo on haluttu salata yli kaksisataa vuotta?

Kenguru Loikkeliini ja laivapapukaija Ruusunen päättävät selvittää salaperäisen saaren arvoituksen.

- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Leino, Marko: Yksityisetsivä Herbert Höpö ja varjojen kapina

Nerokas Herbert saa ylivertaiselle älylleen sopivan tapauksen selvitettäväkseen. Naapurin bodaava portsari kolkuttaa Höpön ovelle. Hän näyttää tavallista valjummalta: hänen varjonsa on kerta kaikkiaan kadonnut. Ei auta, vaikka Pertti ja Herbert panevat valot pois ja koettavat houkutella varjon takaisin kodikkaaseen hämärään.

Kohta varjoja alkaa hävitä muiltakin - jopa yksityisetsivän oma varjo ottaa lopputilin. Onkohan lähestyvällä auringonpimennyksellä jotain tekemistä asian kanssa?

- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Levola, Kari: Kissan koti

Kissa jää yksin, kun sen vanha isäntä joutuu sairaalaan. Onneksi vintille on jätetty ruokaa ja vettä, siellä kissa voi nukkua ja katsella jännittäviä uniaan Jupiterista. Se pysyy visusti piilossa, kunne taloon muuttaa uusi perhe, jossa on pieni tyttö, Ulla. Kissan kaulapannan alta löytyy lappu, jossa lukee:
Kuka taloon muuttaakin, pitäkää kissasta hyvää huolta. Hän syö yleensä vain muroja. Hänen nimensä on Kaarle XXIV. Jos ei muista roomalaista numeroa, voi sanoa vain Kaarleksi. Se, jonka kädestä hän suostuu syömään kalkkunaa, saa sanoa Kalleksi. Ei kuitenkaan Pikku-Kalleksi.
Pian Ulla oppii kissan kieltä ja yhdessä he leikkivät kesäisessä puutarhassa ja leikkimökissä. Öisin ystävykset näkevät yhteisiä unia Jupiter-planeetasta. Mutta kissa ei ole enää nuori, jokohan sen on kohta aika muuttaa kokonaan Jupiteriin?

- ilmestymisvuosi 2008
- luokkasuositus 2 - 4

25 kpl

Levola, Kari: Rouslainin ilmapuntari

Roosa Liina eli Rouslain on värkännyt koulun käsitöissä omatekoisen ilmapuntarin. Sen asteikolla ovat pykälät aurinkoista, myrskyisää, ei paljon kiinnosta ja lupaavan autereista. Ilmapuntari onkin tarpeen, sillä Rouslainin mielialat vaihtelevat; he muuttavat taas, kun Reiman kasvaessa tilaa tarvitaan lisää.

Ilmapuntari näyttää epävakaista, kun Rouslain kutsuu parhaat kaverinsa pihajuhliin, viimeisen kerran ennen vääjäämätöntä ja lopullista aikuistumista. Tarkoitus on haudata lapsuus, lelut ja kaikki turhuus. Mutta leikki ja seikkailu eivät olekaan niin vain kuopattavissa.

- luokkasuositus 3 - 6

25 kpl

Levola, Kari: Tähtiin ja takaisin

Lapset tarvitsevat kunnon esikuvia, sellaisia jotka ovat töissään ja harrastuksissaan uutteria ja päämäärätietoisia. Rouslain on huolissaan. Juuri nuo ominaisuudet häneltä ja Annilta puuttuvat. Heillä ei ole edes harrastuksia! Reima täyttää jo vuoden eikä hänellä ole ainuttakaan esikuvaa näköpiirissä. Tennis vai viulunsoitto? Arpa langettaa viulun Rouslainille ja tennissukat Annille. Alkaa armoton treenaus. Mutta harrastuksesta ei ole mihinkään, jos ei ole tavoitteita. Joko on liian myöhäistä ryhtyä ihmelapseksi?

- luokkasuositus 3 - 6

15 kpl

Levola, Kari: Unisieppari

Aleksi pysyttelee enimmäkseen omassa yksityisessä maailmassaan, tietokoneiden hurinassa ja mp-kolmonen korvilla. Koulussa hän on hiljainen ja vetäytyvä, kunnes kesken lukuvuoden luokalle tullut Emilia tunkeutuu hänen tietoisuuteensa yksinkertaisella kysymyksellä: miltä tuntuisi olla lepakko? Miten niin, mitä se tarkoittaa? Emilia puhuu Aleksille myös unista. Emilian kautta Aleksille avautuu ovia toiseen maailmaan, myös menneisyyteen. Hän kohtaa tunteita ja asioita, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Lindgren, Astrid: Melukylän lapset

Melukylä on pikkuruinen kylä, jossa on rivissä kolme taloa, Ylätalo, Välitalo ja Alatalo. Lapsia Melukylässä on seitsemän, ja päivät ovat täynnä seikkailuja

- luokkasuositus 3 - 4

7 kpl

Lindgren, Astrid: Melukylässä tapahtuu

Melukylä on pikkuruinen kylä, jossa on rivissä kolme taloa, Ylätalo, Välitalo ja Alatalo. Lapsia Melukylässä on seitsemän, ja päivät ovat täynnä seikkailuja

- luokkasuositus 3 - 4

7 kpl

Lindgren, Astrid: Vaahteramäen Eemeli

"Vaahteramäellä asui poika, jota sanottiin Vaahteramäen Eemeliksi. Hän oli villi pieni jukuripää, ei ollenkaan tuollainen kiltti lapsi kuin sinä. Vaikka kiltin näköinen Eemeli oli - oikein kiltin näköinen. Silloin kun ei kiljunut. Eemelillä oli pyöreät sinisilmät ja pyöreät punaposket ja vaalea villava tukka. Kaikki oli niin kiltin näköistä, että Eemeliä olisi luullut kerrassaan pikku enkeliksi. Mutta jos luuli niin erehtyi."

- luokkasuositus 2 - 3

20 kpl

Lähteenmäki, Laura:
Salakari ja ulapan tuli

Sisarukset Mimmi ja Torsti Hiu päätyvät lomallaan Salakarin mökkikylään. Hilppa-täti tarvitsee työvoimaa avukseen, sillä naapuriin on pystytetty hulppea Lähdemaan lomakeidas, joka uhkaa viedä kaikki Salakarin asiakkaat. Sateinen alkukesä menee lähdemaalaisten kanssa kilpaillessa, mutta myös uuden mysteerin parissa. Tutkiessaan merellä loimottavan oudon tulen arvoitusta Mimmi, Torsti, Sampo-serkku ja Patti pääsevät rantavesiin haaksirikkoutuneen laivan jäljille. Hylkyyn tuntuu liittyvän jotain pahaenteistä, joka ilmestyy aina Torstin uniin asti. Entä miksi laivasta on kiinnostunut myös sisarusten äitiä liehittelevä hämäräperäinen Sulo?

- luokkasuositus 3 - 5

25 kpl

Marttinen, Tittamari: Lemmikkien lentomatka

Ystävykset Leo, Sanni ja Veeti osallistuvat valtakunnallisen eläinten viikon viettoon. Juhlaviikon kunniaksi muutamat lemmikit pääsevät onnekkaine omistajineen hilpeälle lentokonematkalle. Koneeseen kapuavat myös Leo ja kaverit sekä Pähkinä-koira, Rusina-kissa ja Vilma-hamsteri. Lennosta riittää juttua myös kaverusten omaan uutislehteen. Leon lemmikkiuutiset on helppolukuinen ja iloisesti kuvitettu sarja lukemaan opetteleville. Suositun sarjan eri osissa Leo ja ystävät kohtaavat erilaisia eläimiä ja toimittavat omaa lehteään.

- ilmestymisvuosi 2011
- luokkasuositus 1 - 2

28 kpl

Marttinen, Tittamari:
Prinsessa, joka tahtoi nauraa

Prinsessa Ellinoora oli yksinäinen. Hänellä ei ollut ystäviä, eikä ketään kenen kanssa leikkiä. Kuningas ja kuningatarkin vain riitelivät, vieläpä jonninjoutavasta. Niinpä prinsessa leikki lusikoilla ja hatuilla, kruunuilla ja valtikoilla. Hevosia hän rakasti yli kaiken. Hänen elämänsä muuttui täysin, kun hän sai yllättävän kirjeen.

Satu pursuaa iloa ja leikkimieltä. Värikylläinen ja herkkä kuvitus tuo oman lisänsä sadun taikaan.

- luokkasuositus 1 - 2

25 kpl

Marttinen, Tittamari: Turvamies

Kolmannen luokan alussa Tonia aletaan kutsua Turvamieheksi. Hän on suurin kolmasluokkalainen, mitä koulussa on koskaan nähty! Turvamiehellä on myös harvinaisen hyvä vainu. Hän onnistuu usein työntämään nenänsä kaikenlaisiin kiinnostaviin tapauksiin.
Koulussa ja sen ulkopuolella kyllä sattuukin vaikka mitä: pelikoneista tulee kiistaa, leffavuokraamo yritetään ryöstää ja varas tavoittelee koulun tietokoneita. Mutta Turvamies haistaa aina ensimmäisenä palaneen käryä. Ja juuri hän pelastaa tivolimiehen päivän keksimällä, miten onnenpyörästä tulee taas suursuosittu. Eikä jälki-istunnossakaan tarvitse olla tylsää... ei ainakaan kekseliään ja reilun Turvamiehen kanssa!

- ilmestymisvuosi 2008
- luokkasuositus 1 - 4

27 kpl

Mikkanen, Raili: Aarretalon Oiva

Mietiskely kannattaa aina, tuumii toisluokkalainen Oiva Miettinen. Voi miettiä esimerkiksi sitä, miten kiinnostavia eläimet ovat. Niin kuin vaikka kastemato: jos se menee poikki, sen puolikkaat sanovat toisilleen: "Terve, minne päin olet menossa?" ja kiemurtavat tiehensä. Voi myös miettiä salarobottia ja muita tarpeellisia keksintöjä. Ja voi miettiä sitä miksi taas pitää muuttaa! Oivalla ja hänen isoveljellään Alfonsilla on nimittäin edessään muutto. Maailman paras kaupunki, Tampere, jää taakse ja perhe muuttaa Helsinkiin.

- luokkasusoistus 2 - 3

25 kpl

Murtomäki, Pauli: Neliapila ja aave

Neliapila eli Petteri, Sami, Elisa ja Emmi on joutunut äkkiä tiukkaan tilanteeseen. Jännittävin hetki koetaan silloin, kun jokin vaalea olento lähestyy heitä kuin aave. Nyt nähtäisiin, oliko kummituksia sittenkin olemassa!

- luokkasuositus 3 - 4

7 kpl

Murtomäki, Pauli:
Neliapila ja poliisikoira Kasperi

Vaarin työhuoneella käy murtovarkaita! Neliapila eli Petteri, Sami, Elisa ja Emmi alkavat selvittää tapausta apunaan poliisikoira Kasperi. Ja aivan oiken: Kasperi kyllä tietää, miten varkaat napataan!

- luokkasuositus 3 - 4

9 kpl

Mäki, Harri István:
Hakkerit ja kielletty vyöhyke

Hanna ottaa vastaan hurjan haasteen: hän pääsee maailman huippuhakkereiden salaisen järjestön, Kaaoshakkereiden, jäseneksi, jos pystyy hakkeroitumaan Nasan verkkosivuille. Ei mene kauan, kun Hanna jo on täysivaltainen kaaoshakkeri. Niko ei pidä Hannan uudesta harrastuksesta lainkaan. Hanna sotkeutuu syvälle Kaaoshakkereiden juoniin. Näyttää siltä, että suomalaishakkerit ovat joutuneet elämänsä pahimpaan liemeen...

- helppolukuinen nuortenkirja, ilmestymisvuosi 2005
- luokkasuositus 3 - 6

25 kpl

Mäki, Harri István: Hupaisat hakkerit

Hupaisat hakkerit on vauhdikas kolmikko, johon kuuluvat ystävykset Hanna ja Niko sekä Hannan pikkuveli Jarno. Hakkerit pääsevät upealle joululomamatkalle Frankensteinin kylään. Talvisen pikkukylän hiljaisuudessa alkaa kuhista, kun äidiltä varastetaan salaisia tietoja sisältävä cd-romppu, ja hakkerit alkavat selvittää arvoitusta.


- helppolukuinen nuortenkirja, ilmestymisvuosi 2002
- luokkasuositus 3 - 6

25 kpl

Mäki, Harri István: Keskiyön konnakopla

Naamiosankareiden eli Jannen, Jukan, Liisan, Matildan ja Petterin sarjakuvakerho osallistuu talvisille sarjakuvamessuille - harmi vain, että rasittava Hannu-veli bändeineen tulee samaan paikkaan esiintymään. Kun naamiosankarit valmistautuvat yhdessä messuille, he myös oivaltavat erään tärkeän asian ystävyydestä.

Messut järjestetään vanhassa linnassa, ja upea paikka houkuttelee sankarit seikkailemaan linnaan keskiyöllä. Kuuluu kummallisia ääniä, käy ilmi, etteivät naamiosankarit suinkaan ole linnassa yksin...

- ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 3 - 4

6 kpl

Mäki, Harri István: Sihis ja aavetaikuri

Sihis, maailman pienin koira, jäljittää tällä kertaa ilkeää aavetaikuria. Taikuri Talismaani nimittäin taikoo hurjan taikatemppuesityksensä aikana luurankokissa Melindan olemattomiin ja katoaa itsekin sen siliän tien, avustajalepakot perässään. Onneksi päätön mies, jonka pään taikuri on taikonut kadoksiin, osaa neuvoa Kummitusperheen ja Sihiksen aavetaikurin linnaan. Matkaan liittyy myös arka kummituskana, jonka rakkaan munan Talismaani on pihistänyt.

- ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 1 - 2

17 kpl

Mäki, Jarkko:
Seppo Sohvantakuinen ja talvirieha

Seppo Sohvantakuinen on valonsäteille ratsastava veijari, joka pudottelee sohvien selkänojilla kiipeilevät lapset alas. Hän on Jakke-pojan hyvien ystävien ja upeiden juttujen listan ehdoton ykkönen, sillä Seppo eli tuttujen kesken Sepe, ei ole Jaken mielestä koskaan tylsä.
Seposta ja Jakke-pojasta kertovat tarinat ovat tulvillaan yhdessäolon ihanuutta, lämmintä huumoria ja hyvää tuulta.

- ilmestymisvuosi 2003
- luokkasuositus 2 - 3

15 kpl

Mäkinen, Kirsti: Suomen lasten Kalevala

Suomessa on kerrottu ja laulettu tarinoita satoja vuosia. Niitä ovat kuunnelleet kaikenikäiset, vanhat ja nuoret, ja lapset ovat hiipineet salaa kuuntelemaan lauluja hurjista seikkailuista.
Suomen lasten Kalevala sisältää kaikki samat seikkailut kuin runomuotoinen esikuvansa. Tässä kirjassa ne kerrotaan suorasanaisina tarinoina.

- ilmestymisvuosi 2007
- luokkasuositus 3 - 6

22 kpl

Niemi, Teija: Onni Afrikassa

Onni on lomalla Kapkaupungissa. Hökkelikylien kapeilla kujilla hän joutuu eroon isästään. Yhtäkkiä Onni on ypöyksin vaarallisella alueella. Apuun tulee poika nimeltä Efraim, jonka kanssa Onni kulkeutuu yhä syvemmälle hökkelikylän uumeniin. Selviytyminen ei ole helppoa ja eteen tulee aina vain uusia mutkia. Pääseekö Onni koskaan takaisin Suomeen?

- ilmestymisvuosi 2006
- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Nöstlinger, Christine:
Mini joutuu sairaalaan

On kesä ja lomaa koulusta, mutta Minillä ei ole erityisen hauskaa. Nimittäin isoäiti tulee joka päivä heille "pitämään huolta Ministä ja Markuksesta". Se taas tietää enimmäkseen kieltoja ja rajoituksia. Onneksi Mini voi odottaa telttalomaa parhaan ystävänsä Maksin kanssa. Loma on jo melkein käsillä, kun Mini saa hirmuisen vatsataudin. Pian on selvää, että Mini joutuu sairaalaan...

- ilmestymisvuosi 2006
- luokkasuositus 2 - 3

25 kpl

Parvela, Timo: Ella ja yön ritarit

Sarjan viidennessätoista kirjassa Ella ja kaverit perustavat jääkiekkojoukkueen, hankkivat sponsorin, käyvät pelaajamarkkinoilla ja takovat uudelleen opettajansa legendaarisen jääkiekkomailan: Piiskatykin.

- ilmestymisvuosi 2010
- luokkasuositus 2 - 6

25
kpl

Parvela, Timo: Ella ja Äf Yksi

Minä olen Ella. Olen jatkuvasti toisella luokalla. Meillä on mukava luokka ja mukava opettaja. Tai oli, ennen kuin meidän koulumme päätettiin lakkauttaa ja meidät siirrettiin uuteen, kymmenentuhannen oppilaan kouluun. Me tutustuttiin siellä Annaan, joka oli eksynyt jo kolme kuukautta aiemmin, eikä ollut vieläkään löytänyt omaa luokkaansa. Käsityöluokassa oli sahanpurumyrsky, liikuntasalissa sata oppilasta pelasi pingistä ja ruokalassa tarjottiin mysteerimöykkyjä. Sen lisäksi siellä oli vielä Äf Yksi, poika johon ei saanut koskea.

- ilmestymisvuosi 2008
- luokkasuositus 2 - 6

25 kpl

Parvela, Timo: Ella yökoulussa

Ella on toisella luokalla. Hänellä on mukava luokka ja mukava opettaja. Tai oli, sillä viime aikoina opettaja ei ole ollut ainoastaan mukava, vaan oikein superkiva. Hän nimittäin lupaa, että luokka pääsee yökouluun. Oppilaat ryhtyvät oitis keräämään pulloja, rahaa ja muuta hyödyllistä yökoulun hyväksi. Samppa uhraa napanöyhtäpurkkinsa ja Pate taas tuo makuupussin, makkarapussin, karkkipussin, jätepussin, pukupussin ja rahapussin. Kun yökoulu vihdoin alkaa, opettajalla on yksi ainoa sääntö: kaikki on kiellettyä.

- ilmestymisvuosi 2001
- luokkasuositus 2 - 4

14 kpl

Parvela, Timo: Hilma ja hyvä harrastus

Hilmalla on koira nimeltä Muru. Hänellä on äiti, isä ja pikkuveli sekä kaksi hyvää ystävää, 38 pehmolelua ja paljon muuta, mutta ei omaa harrastusta.
Syksyn lehtiä haravoiva Hilma keräilee ajatuksiaan. Hän haluaa tekemistä ja uusia ystäviä. Hän ei halua kilpailla, ei rehkiä eikä saada mustelmia. Hilma on varma, että sopiva harrastus löytyy.

- ilmestymisvuosi 2005
- luokkasuositus 1 - 2

25 kpl

Parvela, Timo: Maukka ja Väykkä ja suuri seikkailu

Maukka on tylsistynyt. Se haluaisi vaihtelua elämäänsä, oikean seikkailun. Väykkä puolestaan kaipaisi edes hetken rauhaa, jotta se voisi keskittyä pienoismallinsa rakenteluun. Ystävykset tapaavat Karhu Murhisen, lähtevät lohikäärmejahtiin ja pelastavat neidon pulasta. Aivan niinkuin suurissa seikkailuissa kuuluukin tehdä.

- ilmestymisvuosi 2011
- luokkasuositus 2 - 4

25 kpl

Parvela, Timo: Tuliterä

Väinämöisen ja Louhen taistelu Sammosta päättyi sen hajoamiseen. Jo sukupolvien ajan Sammon vartijat ovat varjelleet ihme-esineen sirpaleita estääkseen Louhta kokoamasta sitä uudelleen.

Ystävykset Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoiden perillisiä. Heidän isiensä kadottua kalareissulla on poikien vuoro astua näyttämölle. Apunaan Ilmarin neuvokas isosisko Anni, maaginen kannel sekä Väinämöisen miekka, Tuliterä, he lähtevät matkalle, josta riippuu koko maapallon kohtalo.

- ilmestymisvuosi 2007
- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Pietikäinen, Markku:
Painajainen Leirikoulussa

Villen, Jussin ja Emman luokka pääsee sittenkin leirikouluun, joka jo uhattiin perua. Luokka suuntaa kohti vanhaa maaseutukoulua ja ohjelmassa pitäisi olla rentoa ajanviettoa ja hauskoja seikkailuja. Seikkailu muuttuu kuitenkin todeksi, kun koulun erikoinen isäntä, taiteilija Väinö Kolu, alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Lopulta retkellä vanhalle myllylle sattuu kohtalokas onnettomuus. Koko luokka huomaa olevansa leiri-isännän vankina, eikä toivoa pelastuksesta ole. Kolu näyttää kykenevän julmiin tekoihin ja luokan riveissä leviävät sekasorto ja pelko. Keksivätkö leiriläiset yhdessä keinon selviytyä?

Tässä jännittävässä nuortenromaanissa tunnelma tiivistyy lopulta äärimmilleen.

- ilmestymisvuosi 2008
- luokkasuositus 6 - 8

27 kpl

Ranivaara, Jorma:
Skeittaajan paluu

Teemu Järvinen on kaksitoistavuotias, syntyjään turkulainen eikä Kuopiosta niin kuin oikeat ihmiset. Särkiniemeen puuhataan ramppia, mutta siitä ei tahdo tulla mitään. Kaiken maailman mustaviikset vievät toisten curbit ja mummot huutelevat hävyttömyyksiä parvekkeelta. Yritä siinä sitten oppia heel flip.

- ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 5 - 6

20 kpl

Riikkilä, Väinö : Pertsa ja Kilu

Pertsa ja Kilu ovat hankkineet oman moottoriveneen ja alkavat tekemään kahvi- ja pullakauppaa valtamerilaiva Alénin varjossa. Samalla he todistavat salaperäisiä touhuja, jotka paljastuvat salakuljetukseksi. Pojat pääsevät jälleen auttamaan poliisiystäväänsä Paavolaa.

- luokkasuositus 3 - 4

26 kpl

Saint-Exupery, Antoine:
Pikku prinssi

"Minun täytyy löytää ystäviä ja oppia tuntemaan paljon asioita. – Ei voi tuntea muuta kuin sen, minkä on itse kesyttänyt, kettu sanoi.
Ihmisillä ei ole enää aikaa tuntea mitään. He ostavat kaupoista valmiiksi tehtyjä tavaroita.

Mutta kun kaupoissa ei myydä ystäviä, niin ei ihmisillä enää niitä ole. Kesytä minut, jos kerran tahdot ystävän! – Mitä minun tulee tehdä? Pikku prinssi kysyi.
– Sinun täytyy olla kärsivällinen, kettu vastasi. Ensin istuudut ruohikkoon, noin, vähän etäälle minusta. Minä tarkastelen sinua, etkä sinä puhu mitään. Väärinkäsitykset johtuvat aina sanoista.

Mutta päivä päivältä voit istuutua vähän lähemmäksi..."

- ilmestymisvuosi 1943
- luokkasuositus 5 - 6

9 kpl

Salminen, Hellevi:
Naapuriin muuttaa noita

Suomalais-etiopialaisen Nannan ja hänen kaverinsa Miksun naapuriin muuttaa yksinäinen nainen. Eikä mikä tahansa nainen! Kaikki ei ole ihan kohdallaan, sen on Piiran Mummukin pannut merkille ja hän nyt tietää kaikki kylän asiat. Senkin, että monta kymmentä vuotta sitten kylässa asui noita, ihan samanmoinen kuin tämä uusi naapuri...
Erilaisuudestaan saa kuulla myös Nanna. Kun Miksuun iskee räyhähenki, hän kiusaa Nannaa kutsumalla tätä neekeriksi. Mieltä kiehtovaa, lempeän humoristista tarinaa kannattelevat ystävyyden ja suvaitsevuuden tärkeät teemat.

- ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 2 - 4

15 kpl

Somersalo, Aili:
Mestaritontun seikkailut

Aili Somersalo julkaisi kirjailijauransa aikana mm. toistakymmentä satukirjaa, joista maineikkaimpiin kuuluu Mestaritontun seikkailut. Se kuuluu satukirjallisuutemme klassikoihin. Kirja kertoo Satumaan Mestaritontusta, joka vapauttaa prinssi Yönsilmän kanssa kuninkaantyttären velhojen vallasta.

- ilmestymisvuosi 1919
- luokkasuositus 3 - 4

9 kpl

Talvio, Pirkko: Lennä, Heinähukka!

Markus on uusi poika luokalla ja Jukan paras ystävä. Kummallista, ettei kukaan muu halua olla hänen kaverinsa. Markuksella on kaikkea. Hän voi ostaa uuden fillarin milloin haluaa ja mennä Carrolsille milloin tekee mieli. Ja Markus on reilu, tarjoaa aina. Markus kerää perhosiakin kuten Jukka. Pojat lähtevät jännittävälle öiselle pyyntiretkelle. Mutta kun vahinko sattuu, Markus käyttäytyy kummallisesti. Hän vain häviää! - Minkälainen se Markus oikein on? isä kysyy, kun he etsivät Markusta sumuisessa yössä. - Sinähän ystäväsi parhaiten tunnet. Mutta siitä Jukka ei enää ole niinkään varma.

- ilmestymisvuosi 1986
- luokkasuositus 3 - 5

13 kpl

Tapola, Katri:
Jääpuikkoja ja jälkiä lumessa

Muistatko, miten hyvälle jääpuikot maistuvat? Ja miten hienoa on löytää se kaikkein suurin jättiläisjääpuikko? Omppu, Ankkaström, Siiri, Anttu ja Kerttu osaavat arvostaa jääpuikkoja ja muita tärkeitä asioita kuten leikkimistä, livahtelua ja jätköissä vaanimista. Nyt mäeltä kuitenkin puuttuu vastustaja, jolta piilouta, vaara jota paeta ja vihollinen jota eksyttää, sillä aikuiset ovat päättäneet vastedes kasvattaa vain tukkaa eikä lapsia.

- ilmestymisvuosi 2005
- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Tiainen, Marja-Leena: Antti ja sudet

Vahveron kylällä kohistaan susista, joita on liikuskellut lähistöllä, ne ovat jopa vieneet pihoista koiria. Paikalliset metsästäjät päättävät oitis perustaa vartioringin kotieläinten turvaksi. Jukka-eno ottaa Antin mukaansa. Ennen vahtivuoroaan Antti lähtee pystykorva Hupin kanssa hakemaan majalle unohtunutta asetta. Ase löytyy, mutta reissusta tuleekin yllättävän pitkä, ja pojan erätaidot joutuvat kovalle koetukselle.

- helppolukuinen nuortenkirja, ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 3 - 6

22 kpl

Tiitinen, Esko-Pekka: Villapäät

Timppa on viisitoistavuotias nuori, joka on muuttanut asumaan uudelle paikkakunnalle. Koulu ei pahemmin kiinnosta ja elämäkin tuntuu aika sekavalta. Kaikki on hakusessa, kielikin. Mutta sitten yhdellä musiikkitunnilla opettaja vetää oikeasta narusta, antaa Timpan käteen kitaran ja pyytää häntä kavereineen tekemään yhdessä esityksen. Siitä saa alkunsa myllerrys, jonka tuloksena syntyy bändi Villapäät. Timppa, Teija, Pike ja Tomi alkavat valmistaa esitystä Punaisen Ristin tilaisuuteen. Välillä koko homma meinaa mennä puihin, mutta lopulta kaikki neljä nuorta ovat valmiita panemaan itsensä likoon. Villasukat päässä nelikko synnyttää muodin, jonka takana on halu nähdä kauemmaksi.

Kaikki ei ole kaupan: Villapäät on tarina nuorista, joita lämmittää yhteinen aate.

- ilmestymisvuosi 2008
- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl

Tikanmäki, Veijo;
Erämaalammella: Hämyhiiren tarinoita

Tarinoissa tutustutaan Hämyhiireen, seikkaillaan yhdessä Roope-rotan ja Pippari-peikon kanssa, seurataan vuodenaikojen vaihtelua erämaalammella, jännitetään, mitä Veli-Verneri vesirotalle tapahtuu merellä ja nauretaan ystävysten toilauksille.

- ilmestymisvuosi 2003
- luokkasuositus 1 - 2

22 kpl

Toijala, Anneli:
Kuinka etana jarruttaa

Eetu Suomalainen on poika, jolta kaikki menee vähän pieleen. Tavaratalossa hän eksyy ja joulunäytelmässä sekoittaa sanat, koulussa hän on hidas kuin etana, eikä osaa luistellakaan.
Onneksi Eetun hitaus ei haittaa Lehikoisen pappaa, papalla kun ei ole ikinä kiire. Sen sijaan hänellä on pulloon rakennettu laiva ja tarinoita kullankaivajista. Pappa se Eetun luistelemaankin opettaa. Mutta sitä ei Lehikoisen pappakaan arvaisi, että Eetusta tulee lopulta sankari...

- helppolukuinen nuorten kirja, ilmestymisvuosi 1989
- luokkasuositus 3 - 6

17 kpl

Toivola, Ritva: Tuomas Karhumieli

Tapahtui kauan sitten, että kuuluisan noidan kuoltua kaikki hänen taikaesineensä varastettiin. Niiden joukossa oli myös karhunnahkaturkki, joka katosi salaperäisellä tavalla. Se oli aikaa, jolloin maata peittivät vielä tiheät metsät. Metsien läpi kiemurtelevat kapeat maantiet yhdistivät toisiinsa kestikievareita, joissa matkustavaiset saattoivat yöpyä ja joista sai myös hevoskyydin eteenpäin. Synkän korven läpi oli parasta ajaa nopeasti, sillä sen kätköissä piileksi ryöväreitä.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun Kellojärven kievarissa työskentelevä Tuomas pukee ylleen noidan karhunnahkaturkin? Tuomas Karhumieli on huima seikkailutarina, joka ammentaa aineksia suomalaisten kansantarinoiden aarteistosta.

- ilmestymisvuosi 2009
- luokkasuositus 5 - 8

27 kpl

Trenter, Laura: Apua ryöstö

Joku kirkaisee, ovi lennähtää auki ja postiin ryntää kaksi miestä, joilla on huput päässä ja aseet kädessä. Ensin Sebastian ajattelee, että kaikki on pilaa. Mutta tämä on oikea ryöstö! Tapaus säikäyttää Sebastianin perinpohjaisesti. Entä jos ryöstäjät alkavatkin jahdata häntä? Johanna sen sijaan pitää päänsä kylmänä ja haluaa ryhtyä selvittämään ryöstöä. Hänellä on nimittäin johtolanka: yhdellä huppumiehistä oli samanlaiset kengät kuin heidän epäilyttävän tuntuisella naapurillaan...

- ilmestymisvuosi suomeksi 2006
- luokkasuositus 3 - 5

25 kpl

Tulilintu

Venäläisiä kansansatuja

- ilmestymisvuosi 1973
- luokkasuositus 2 - 4

14 kpl

Uspenski, Eduard:
Fedja-setä, kissa ja koira

Isällä ja äidillä oli poika. Vaikka hän oli vasta kuusivuotias, häntä sanottiin Fedja-sedäksi, sillä hän oli aina ollut hyvin totinen lapsi. Kaikki olisi ollut hyvin, mutta pojan eläimistä ei äiti pitänyt, ja niin Fedja-setä muutti pois kotoa Mtroskin-kissan ja Musti-koiran kanssa.

- ilmestymisvuosi 1974
- luokkasuositus 3 - 4

15 kpl

Uspenski, Eduard:
Limppu seuraa jälkiä

Kirja kertoo Limpusta ja hänen apuristaan Pullavasta, jotka hoitavat kiireellistä HTT:tä eli Kiireellistä Hyvien Töiden Toimistoa. Nyt heidän pitäisi löytää kuusivuotias Vasja, joka on "ryöstetty". Vauhtia tässä kirjassa riittää, niin myös hauskuutta.

- ilmestymisvuosi 1987
- luokkasuositus 3 - 4

11 kpl

Vaijärvi, Kari:
Kolmikko luolajahdissa

Jalkapalloilevat ystävykset Ville ja Valtteri joukkueineen tavoittelevat paikkaa kesäcupin loppuotteluun. Lisäjännitystä kesälomaan tuo salaperäinen luola, jonka he löytävät maastosta bulldoggi Sumon kanssa. Luolassa on joskus tehty esihistorian tutkimukseen liittyviä kaivauksia, jotka päättyivät tuloksettomina. Nyt siellä touhutaan taas jotain, joka poikien mielestä vaikuttaa epäilyttävältä. Kolmikko ryhtyy tutkimaan asiaa eikä luovuta, ennen kuin luolan salaisuus on selvinnyt pohjia myöten.

- ilmestymisvuosi 2006
- luokkasuositus 3 - 4

25 kpl

Vik, Merri: Mikä uutinen, Lotta

Perinteinen ruotsalaisen tyttökirjasarjan kirja.

- ilmestymisvuosi 1989
- luokkasuositus 5 - 6

13 kpl

Varpu Vilkuna: Tuhkasiivet

Kapu ja Sussu joutuvat ensimmäisen kerran ystävyytensä aikana toisistaan eroon. Sussu matkustaa kesätöihin Helsinkiin, ja Kapu jää kotiseudulle maatalouslomittajaksi. Sussu raiskataan Helsingissä ja Kapu joutuu pettymään ensirakkaudessaan. Ystävyys on koetuksella tyttöjen tavatessa jälleen, sillä molemmat ovat muuttuneet.

-luokkasuositus 6 - 7

7 kpl

Virkki, Antero: Valkoinen kuolema

Esko ja Alpo paljastavat hämäräperäisen "huumesairaalan" arvoituksen. Tunnoton, kansainvälinen huijari on houkutellut kahdeksan nuorta tyttöä tähän yksityiseen "sairaalaansa" saamaan "erikoishoitoa", kiristäen hoitomaksujen varjolla tyttöjen vanhemmilta rahaa. Rikollisen puuhailun paljastaminen saattaa pojat henkeäsalpaaviin seikkailuihin, joista pelastuminen näyttää välillä olevan hiuskarvan varassa. Piinalliset hetket saavat lukijan tukan nousemaan pystyyn.

- ilmestymisvuosi 2004
- luokkasuositus 5 - 6

25 kpl