Siirry sisältöön

Ystävyyttä Värskan kanssa

Haapajärven kaupungilla on ollut jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan ystävyyskunta Virossa. Kaakkois-Virossa sijaitseva Värskan kunta on setokulttuurin ydinaluetta. Värska sijaitsee myös Venäjän rajalla.

Setukaiset ovat heimo tai kansa, jolla on oma muusta virolaisuudesta poikkeava kulttuuri ja murre. Setukaisten tanssit ja laulut ovat säilyneet elävinä Viron kaakkoisosassa. Kulttuuria ylläpidetään muun muassa säännöllisesti järjestettävillä laulujuhlilla ja muilla tapahtumilla.

Ystävyyttä Haapajärven ja Värskan välillä on ylläpidetty monin tavoin vuosien varrella. Lukuisia koululaisryhmiä on vieraillut puolin ja toisin. Koululais- ja nuortenryhmien mukana on luonnollisesti vieraillut naapurimaassa lukuisia opettajia. Haapajärvisiä esiintyjäryhmiä on käynyt esiintymässä Värskassa ja Haapajärvellä on vuosien aikana nähty useita värskalaisten laulu- ja tanssiesityksiä. Haapajärviset suunnistajatkin ovat käyneet kisaamassa paikallisen suunnistusseuran OK Pekon kevätrasteilla puolikymmentä vuotta sitten. Vuosien vieriessä suhteiden hoito on ollut aktiivista ja välillä on ollut hiljaisempiakin kausia.

Haapajärvelle tulee tällä eli Haapajärvi -viikolla Värskasta taas nuortenryhmä ja muutama kunnan edustaja vierailulle. Nuoret pitävät haapajärvisten nuorten kanssa parin päivän leirin nuorisotalo Stolle kiintopisteenään. Kunnan edustajat vierailevat mm. Kome Oy:ssa ja Muoviset Oy:ssa. Aikuisten ohjelmaan sisältyy myös tutustuminen peruskorjattuun ja laajennettuun päiväkoti Satakieleen. Yläasteen tutustumisen yhteydessä keskustellaan koulujen välisen yhteistyön tiivistämisestä ja uusista yhteistyöhankkeista.

Tällä kertaa aikataulusyistä värskalaiset eivät valitettavasti esiinny haapajärviselle yleisölle. Mutta ystävämme liikkuvat kaupungilla tiistaina ja keskiviikkona, jolloin heidät voi bongata esimerkiksi kaupoista, kahviloista tai urheilualueelta. He tuskin pahastuvat, jos haapajärviset tulevat juttelemaan heidän kanssaan.

Värska on mielenkiintoinen vierailukohde, jossa riittää näkemistä ja kylpylähoitojakin on saatavilla. Lisätietoja löytyy netistä osoitteesta www.verska.ee. Värska olisi sopiva matkakohde esimerkiksi eri järjestöjen kesäretkille.