Siirry sisältöön

Haapajärvi valmistautuu turvapaikanhakijoiden vastaanottoon

Kaupunginhallitus ja Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalojen hallitus vastasivat syyskuussa Ely –keskuksen kyselyyn, että Haapajärvellä on vapaita tiloja turvapaikanhakijoiden tarpeisiin. Myös haapajärviset yksityiset kiinteistöjen omistajat viestittivät omista vapaista tiloistaan.

Asia on syksyn kuluessa edennyt ja Ely -keskus on yhteistyökumppaneiden kanssa valmistellut järjestelyä, jonka mukaisesti vuokratalojen omistamaan kerrostaloon tulisi noin 30 nuorelle tukiasunto. Nuoret olisivat iältään 16-17 –vuotiaita. He ovat tulleet maahan yksin ilman vanhempiaan tai perhettään. Toimintaa pyörittäisi asiantuntijaorganisaatio, joka on tämän hetkisen käsityksen mukaan oululainen sosiaali- ja terveydenhuollon yritys nimeltään ODL.

Selvittelyssä on myös 14-15 –vuotiaiden nuorten ryhmäkodin perustaminen yksityisen kiinteistön omistajan tiloihin Oksavalle. Tämän hetkisen käsityksen mukaan tämä toiminto alkaisi myöhemmin ja ensi vaiheessa käynnistyisi siis keskustassa oleva tukiasuntotoiminta.

Alkuvaiheessa nuorten turvapaikanhakijoiden elämässä korostuvat suomen kielen oppiminen ja sen jälkeen siirtyminen ammatillisiin opintoihin ja työelämään. Myös tutustuminen paikallisiin asukkaisiin ja muihin nuoriin sekä Haapajärveen kotipaikkakuntana on tärkeää jo ensimmäisistä viikoista alkaen. Paikallisten järjestöjen ja seurakunnan mukaan tulo kotouttamiseen on ensiarvoisen tärkeää.

Turvapaikan hakuvaiheessa nuorten kustannuksista vastaa hyvin pitkälle maahanmuuttovirasto. Heille on järjestetty mm. terveydenhuoltopalvelut maahanmuuttoviraston toimesta ja kustannuksella.

Turvapaikan hakijan tähtäimessä on turvapaikan saaminen Suomesta. Turvapaikkapäätöksen saaminen kestää keskimäärin vuoden verran. Haapajärvellä tämä tarkoittaa myös sitä, että valtuuston tulee keväällä tehdä virallinen päätös turvapaikan hakijoiden kuntapaikoista. Tällöin kaupunki voi saada kotouttamistoimista lain mukaiset korvaukset kolmen vuoden ajalta.

Turvapaikan hakijoiden tilanne maassa vaihtelee päivittäin ja viikoittain nopeasti. On kuitenkin todennäköistä, että ensimmäisen vaiheen nuorten tukiasumistoiminta Haapajärvellä alkaa jo ennen vuoden vaihdetta.

Maanantaina Ely –keskuksen edustaja maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä kertoi asiasta viranhaltijoille ja valtuutetuille. Asukkaille ja vapaaehtoistoimintaan halukkaille tullaan järjestämään keskustelu- ja infotilaisuuksia, kun asiasta saadaan tarkempaa tietoa.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Juha Uusivirta, p. 044-4456113
Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalot, toimitusjohtaja Taina Ruhala, p. 044-4456130